Nedan presenteras några viktiga lagar och föreskrifter som styr arbetsterapeutens yrkesutövande. Observera att uppräkningen inte är uttömmande och att även arbetsgivarens lokala regelverk, riktlinjer och rutiner påverkar yrkesutövandet.
- Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 2017:30). Lagen reglerar sjukvårdshuvudmännens skyldigheter samt vilka allmänna krav som gäller för all hälso- och sjukvård som bedrivs i Sverige, bland annat att den uppfyller kraven på god vård. Kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras.
- Patientlagen (SFS 2014:821). Lagen innehåller bestämmelser som syftar till att stärka och tydliggöra patientens ställning inom hälso- och sjukvårdens område samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
- Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659). Lagen innehåller bestämmelser om bland annat vårdgivarens skyldigheter att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete, om legitimation och andra behörighetsfrågor, skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal samt om tillsyn.
- Offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400). Lagen innehåller regler om sekretess för bland annat hälso- och sjukvårdspersonalen inom offentlig hälso- och sjukvård. I patientsäkerhetslagen finns motsvarande bestämmelser för personal inom privat hälso- och sjukvård.
- Patientdatalagen (SFS 2008:355). Lagen gäller vid vårdgivarens behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården och den innehåller också bestämmelser om skyldighet att föra patientjournal.
- Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Dessa föreskrifter och allmänna råd beskriver grunderna för hur ett systematiskt kvalitetsarbete ska bedrivas inom hälso- och sjukvården. Vidare tydliggörs vårdgivarens och verksamhetschefens ansvar för att inrätta och tillämpa ledningssystem.