"Jag vill stötta människor i deras vardag med vad de själva vill"

Pui Jularat går i termin 1 på Arbetsterapeutprogrammet. Vi har frågat henne om vad som fick henne att utbilda sig till just arbetsterapeut.

Vad fick dig att söka arbetsterapeutprogrammet?
– Jag jobbade länge som personlig assistent, i sju år med samma brukare. Vi reste mycket och besökte många olika länder. Tillsammans upptäckte vi stora skillnader i tillgänglighet mellan olika platser i världen. Ibland var det lätt att ta sig fram med rullstol och ibland inte alls. Jag kände att samhället borde vara mer tillgängligt och att jag ville bidra till det.

När brukaren jag arbetat med gick bort kände jag mig vilsen. Jag visste inte vad jag ville göra i livet men kom att tänka på de arbetsterapeuter som jag träffat genom mitt jobb. Jag kände att "det där vill jag också hålla på med", att stötta människor i deras vardag med utgångspunkt i vad de själva vill.

Just nu, vad vill du göra efter examen?
– Min dröm är att starta eget för att hjälpa folk med funktionsnedsättning att kunna resa utomlands så smidigt som möjligt. Till länderna dit de vill, utan att det är begränsat.

Vad är det bästa hittills med programmet?
– Utbildningen är bred och möjliggör många olika karriärvägar. Du kan också välja att vidareutbilda dig efter examen. Just nu pluggar vi olika begrepp och modeller, bland annat MOHO (en arbetsterapeutisk modell som används för att förklara hur en person engagerar sig i görande och delaktighet i aktivitet).
Men det bästa är också stämningen, atmosfären och klasskamraterna. Det är helheten som gör att det känns så bra att plugga just det här programmet.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att plugga till arbetsterapeut?
– Sök! Du utbildar dig till ett yrke där du verkligen kommer att göra bra saker för andra människor. Att det är en så stor efterfrågan på arbetsterapeuter innebär också att du inte behöver vara orolig för att bli arbetslös efter examen.

De som är intresserade av att plugga till arbetsterapeut får gärna höra av sig till mig. Jag vill hjälpa folk att förstå vad en arbetsterapeut är och att det är ett toppenyrke!

Tillsammans för fler arbetsterapeuter!

Arbetsterapeut toppar listor över högskoleyrken med bäst jobbchanser efter examen och efterfrågan växer. Därför måste alla platser på Sveriges arbetsterapeututbildningar fyllas. Det gör vi tillsammans. Tipsa andra om utbildningen och gör som Pui och sprid dina egna erfarenheter!

Läs fler intervjuer och få mer information riktad till dig som vill veta mer om arbetsterapi och framtiden som arbetsterapeut.