Salem Jabbul arbetar i trädgården.
Salem Jabbul arbetar i trädgården. Foto: Helén Karlsson

Vad gör vi för skillnad inom integration?

Varje år söker tusentals personer asyl i Sverige och behovet av stöd är enormt. Därför ser vi integration som en arena där vi arbetsterapeuter kan göra stor nytta. Hur vi hjälpte Salem kan du läsa nedan. Men utöver honom finns det många nyanlända som behöver stöd att anpassa sig till sin nya tillvaro och känna att de har ett meningsfullt liv. Även personer som ska avvisas är en viktig grupp. Många är isolerade och lider av depression. Genom att främja aktivitet och delaktighet kan vi stödja dem att hitta struktur i vardagen, knyta nya kontakter och må bättre. Vi arbetar utifrån ett individperspektiv och ser bortom bilden av ”flyktingen” – vi ser hela människan. Tillsammans ska vi göra skillnad och skapa ett medmänskligare Sverige.

Salem har fått gröna fingrar och framtidstro

År 2013 flydde Salem Jabbul kriget i Syrien och kom till Sverige, 22 år gammal. Den första tiden var svår.

 – Det tog tid att få ett fungerande liv. Jag kunde inte språket och bar på många hemska minnen från mitt hemland.

Vändpunkten kom när Salem sökte jobb på Alnarps rehabiliteringsträdgård och träffade arbetsterapeuten Anna.

 – Hon trodde på mig och gav mig chansen att börja arbeta som språkstöd i verksamheten. Det har utvecklat mig massor. Med stöd från henne och de andra i teamet har jag lärt mig språket bättre, kunnat fokusera på framtiden och känna att jag gör något betydelsefullt, berättar Salem.

I dag har han en viktig roll i verksamheten, där de arbetar med natur- och trädgårdsterapi som rehabilitering.

 – Det är skönt att vara nära naturen, säger Salem. I trädgården hjälper jag till att plantera och skörda och kan släppa alla negativa tankar. Tack vare Anna och mitt nya arbete har jag fått ett bra liv i Sverige och vågar tro på mig själv. Nu ska jag förverkliga min framtidsdröm om att bli apotekare.

Läs mer om arbetsterapi i broschyren Från det lilla till det livsviktiga.