Ingegärd Nordin fiskar.
Ingegärd Nordin fiskar. Foto: Ragnar Granstrand

Vad gör vi för skillnad inom äldreomsorgen?

Att bli äldre kan medföra vissa svårigheter, som att gå på toaletten på egen hand eller ta sig över tröskeln med rollatorn. Här kan vi bidra med hjälpmedel som till exempel toalettarmstöd eller bygga runda trösklar i hemmet, om det behövs. Men vårt uppdrag går mycket längre än så.  I Ingegärds fall handlade vår insats framför allt om att skapa gemenskap, meningsfullhet och sätta lite guldkant på tillvaron. Många gånger ingår vi i team med andra yrkeskategorier, som bland andra fysioterapeuter. Tillsammans kan vi få människor att må bättre – både i hjärta, kropp och knopp.

Ingegärd om samhörighet och fiskelycka

Ingegärd Nordin är en pigg och nyfiken pensionär som bor på ett trygghetsboende i Skellefteå. Där har man tagit hjälp av arbetsterapeuten Åsa för att förebygga ohälsa. En del i hennes arbete är att skapa gemensamma aktiviteter som ger de boende glädje, trygghet och trivsel. En gång i veckan samlas de som vill för att spela spel, jympa, ta en promenad eller kanske fira någon nybliven jubilar med kaffe och tårta.

 – Jag har inga barn eller anhöriga som kommer och hälsar på, så för mig gör stunderna med Åsa en enorm skillnad, berättar Ingegärd. Jag har något att se fram emot varje vecka och känner mig mycket mindre ensam.

Ingegärd minns med värme tillbaka på en gnistrande vinterdag vid Bodanträsket, en av många utflykter tillsammans med arbetsterapeuten Åsa.

 – Det var så fint ordnat. Vi fick åka skoter ut på sjön. Där hade de värmt upp en kåta och borrat hål i isen, så att vi fick pimpla. Jag fick mitt livs första abborre på kroken och var helt salig, säger Ingegärd. Tänk, den kvällen blev det nystekt abborre till middag.

Läs mer om arbetsterapi i broschyren Från det lilla till det livsviktiga.