Arbetsterapins dag 2023

Den 27 oktober är det Arbetsterapins dag och World Occupational Therapy Day och temat är "Arbetsterapeutens digitala kompetens, en resurs för digital inkludering i den nära vården".

På frukostwebbinariet den 27 oktober deltar bland andra förbundsordförande Ida Kåhlin och Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet.

Digitaliseringen påverkar människors vardag inom alla områden. Den förenklar mycket för många och gör vårt samhälle effektivare. Men tyvärr inte för alla. Många lever idag i ett digitalt utanförskap på grund av bristande tillgänglighet till digitala miljöer, produkter och tjänster.

Det kan vara en stor utmaning att betala sin parkeringsavgift via en app, betala sina räkningar utan BankId, hålla kontakt med nära och kära digitalt, använda hushållsapparater eller checka in via en automat på en flygplats. Det är heller inte ovanligt att äldre människor blir beroende av hemtjänst till följd av att vardagstekniken i hemmet blir för komplicerad att använda; om den nya mikrovågsugnen är för krånglig, kan man inte värma sin mat. 

Kunskap och förståelse om hur digitaliseringen påverkar människor och våra möjligheter att fungera i ett allt mer digitaliserat vardags- och samhällsliv kräver en specialiserad form av kompetens. Den kompetensen har vi arbetsterapeuter.  Arbetsterapeuter har kompetens att både på individnivå och samhällsnivå verka för digital delaktighet.

Här kan du anmäla dig till webbinariet på Arbetsterapins dag 2023.

Vi kommer också att dela ut utmärkelsen Årets arbetsterapeut och Årets arbetsterapeutstudent. Nästan 1 000 personer anmälde sig till förra årets frukostwebbinarium och vi hoppas nu på samma uppslutning även i år! 

Om Arbetsterapins dag och World OT Day

Den 27 oktober varje år är det Arbetsterapins dag och World Occupational Therapy Day. Det är dagen då arbetsterapeuter världen över samlas kring professionen och gör olika aktiviteter i syfte att stärka gemenskapen och uppmärksamma värdet av arbetsterapi.

Aktiviteter – fira dagen!

Passa på att göra något kul på din arbetsplats eller på en medlemsträff som kretsen bjuder in till. Ät tårta, ordna med digital fika och dela erfarenheter – stort som smått, dina/era behov och förutsättningar styr.

Medlemsträffar

Många kretsar och studentorganisationer brukar ordna inspirerande medlemsträffar för att uppmärksamma Arbetsterapins dag. Särskild information med stöd och tips för både fysiska och digitala träffar har skickats till krets- och studentstyrelserna. Håll utkik efter en inbjudan eller hör av dig direkt till din kretsordförande respektive lokala studentstyrelse om var det planeras någon central aktivitet i din krets eller på din utbildningsort.

Material för utskrift

Förbundet vill verka för en hållbar utveckling, både miljömässigt och ekonomiskt. Därför erbjuds utskriftsanpassade filer som enkelt går att skriva ut på en vanlig skrivare istället för trycksaker och frakt. Gå till webbutiken och välj kategorin Om arbetsterapi. Här hittar du affischer, informationsblad och broschyrer som passar bra för att informera om yrket för de som behöver veta mer.

Vårt medlemsvärvande material går både att beställa och ladda ner. Välj kategorin Medlemsvärvning i webbutiken så hittar du materialet.

2023World OT Day

 WFOT:s webbplats finns kampanjmaterial att ladda ner för 2023. Temat och materialet kan användas året runt för att uppmärksamma vikten och värdet av arbetsterapi.

Årets tema är Unity through community.