Studenterna (vid fototillfället 2016) Robert Bäck Öberg, Malin Samuelsson och Ena Crkvencic.
Studenterna (vid fototillfället 2016) Robert Bäck Öberg, Malin Samuelsson och Ena Crkvencic. Foto: Peter Holgersson

Arbetsterapeut är ett framtidsyrke

Här hittar du som studie- och yrkesvägledare information om arbetsterapi och hur du går tillväga för att beställa material.

Att plocka blåbär, trots artros. Att bli gitarrist, med en amputerad arm. Att hitta tillbaka till arbetsglädjen, efter att ha varit utbränd. Arbetsterapeuten jobbar med att få människor att känna att livet är meningsfullt och att deras vardag funkar trots skada, sjukdom eller funktionsnedsättning.

Arbetsterapeutens jobb varierar utifrån personen de möter och vilka förutsättningar och behov just den personen har. Men en arbetsterapeut har alltid en helhetssyn på människan och situationen och utgår i sitt arbete från vilka vardagsaktiviteter personen vill och behöver kunna göra, för att vardagen ska funka och livet kännas meningsfullt.

Efterfrågan ökar mer än tillgången

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser väntas efterfrågan öka kraftigt fram till år 2035. Efterfrågan på arbetsterapeuter ökar till och med mer än tillgången. Det beror främst på att vi har en åldrande befolkning som skapar ett ökat behov av förebyggande och rehabiliterande insatser. Det finns även ett större hälsofokus i samhället och en stor befolkningstillväxt.

Material att sprida

Broschyr för beställning

Vi vill att alla platser på arbetsterapiutbildningen fylls med vetgiriga studenter. Här kan du beställa vår folder Arbetsterapeut – ett framtidsyrke, som är framtagen för gymnasieelever.

Omslag broschyr

Filmer för delning