Sveriges Arbetsterapeuter gör särskilda satsningar under mandatperioden för att stärka arbetsterapeuters roll i den nära vården.
Nära vård-frukostar
Vi genomför löpande frukostwebbinarier på temat Nära vård-frukost där du som medlem bjuds in. Anmälan och information om Nära vård-frukostarna finns på Min sida (endast för medlemmar, du behöver logga in).
Ny rapport om arbetsterapi inom regional och kommunal primärvård
Arbetsterapeuters kompetens är en avgörande pusselbit i den Nära vården, men det finns gemensamma utmaningar och brister när det gäller arbetsterapeutens uppdrag inom såväl regional som kommunal primärvård, och det framkommer också skillnader mellan huvudmännen. Det visar förbundets nya rapport Arbetsterapi inom regional och kommunal primärvård. En kartläggning av uppdrag och förutsättningar för arbetsterapeutiska insatser i den nära vården, som bygger på en enkätundersökning som förbundet har gjort bland arbetsterapeuter som arbetar inom regiondriven och/eller kommunal primärvård. Rapporten ger fördjupad kunskap om arbetsterapeuters förutsättningar att med kvalitet arbeta utifrån sin legitimation, kompetensbeskrivning och etisk kod oavsett huvudman.
Till viss del kan regioners och kommuners olika uppdrag och gränsdragningar dem emellan vara naturliga, men skillnader när det exempelvis gäller arbetsterapeuters arbetsmiljö, fortbildningsmöjligheter, specialistkompetens och involveringen i övergången till nära vård, kan inte förklaras enbart utifrån det. Det tyder på att det finns omotiverade skillnader och ojämlika förutsättningar för arbetsterapi som inte är acceptabla och som riskerar leda till ojämlik hälsa för personer i behov av primärvård. Det påverkar även professionens arbetsvillkor på ett negativt sätt.
För att det ska skapas rimliga förutsättningar att bedriva arbetsterapi inom primärvårdsuppdraget, oavsett huvudman, krävs långtgående satsningar på en hållbar och hälsofrämjande arbetsmiljö och bättre möjligheter till yrkeslivslångt lärande. Alla arbetsterapeuter behöver omfattas av kompetensutvecklingsplaner som efterlevs och det behöver skapas omfattande förutsättningar för att möjliggöra arbete utifrån bästa tillgängliga vetenskaplig kunskap genom exempelvis tillgång till vetenskapliga databaser, vetenskaplig fördjupningstid och kollegialt stöd.
Vad är Nära vård?
Nära vård är ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den närmsta vården är den som patienten/brukaren kan ge sig själv – egenvården – samt det stöd kommuner och regioner kan ge för att möjliggöra detta. Därför är inte Nära vård en ny organisationsnivå eller en ny benämning på primärvård även om primärvården utgör en kärna i den nära vården. Kärnan i Nära vård är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från individens behov och förutsättningar. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för just den personen. Tillgänglighetsfrågan är central inom Nära vård men i tillgänglighet omfattas mer än enbart tillgång till, det handlar även om inkludering och användbarhet.
På SKR sida Nära vård | SKR finns det samlat mycket bra information, stöd och annat material som bidrar till en ökad förståelse för varför, hur och för vem som omställningen till en nära vård behöver göras.
God och nära vård - Kunskapsguiden
Själva utredningen om en god och nära vård av Anna Nergårdh finns kvar ett tag till här: Samordnad utveckling för god och nära vård (2017:01) | Statens offentliga utredningar (gov.se)