Söka jobb

Under hela arbetslivet kan det uppkomma olika vägskäl. Kanske vill du utvecklas vidare på en annan arbetsplats eller så har du blivit erbjuden en anställning?

Ansökan: CV och personligt brev 

Om du har bestämt dig för att du vill vidare i din karriär kan det vara en god idé att se över ditt CV och personligt brev.

  • Ditt CV och personliga brev ska på ett koncist sätt marknadsföra vad som utmärker dig och din kompetens.
  • Ha i åtanke att målet med ditt CV och personliga brev är att bli kallad till intervju. Fundera och förmedla vad du kan tillföra din potentiellt nya arbetsgivare.
  • Allt får inte alltid plats, välj ut vad som är mest relevant för dig.
  • En arbetsgivare eller rekryterare skummar ofta snabbt igenom en jobbansökan. Struktur, tydlig utformning och att dina meriter framkommer på ett lättläst och överskådligt vis ökar sannolikheten att din ansökan blir ordentligt läst samt att du får komma till intervju.

Din nya lön 

När jobbansökan har lett till en intervju som har gått bra börjar det bli dags för att diskutera lön. Löneförhandlingen som du har när du tillträder en ny tjänst är din viktigaste löneförhandling. Ta gärna hjälp av förbundet med statistik och underlag.

Saco lönesök (kräver inloggning) ger dig som medlem tillgång till mycket omfattande lönestatistik gällande hur våra medlemmars löner ser ut. Statistiken går att sortera på examensår, arbetsområde, sektor samt inom vilken region du arbetar.

Löneläget lokalt på arbetsplatsen har det lokala ombudet bäst information om. Det lokala ombudet kan även svara på frågor om vilka övriga lokala villkor som finns och om hur förhållandena på arbetsplatsen ser ut. Många gånger står det utskrivet vem som är lokalt ombud i jobbannonsen. Står inte detta går det bra att höra av sig till medlemsrådgivningen så hjälper vi dig rätt. Du kan också ringa till din centrala ombudsman för lönerådgivning och coachning. Du når medlemsrådgivningen på telefon 08-507 488 00.

Granskning av anställningsavtal

När både du och arbetsgivaren har fattat tycke för varandra kommer du snart att få ett anställningserbjudande. Du har rätt att läsa igenom avtalet i lugn och ro och kan även skicka in avtalet för granskning till förbundet, så kan vi hjälpa dig att se över att du får bra villkor. Om du vill få ditt anställningsavtal granskat så skickar du detta till vår fackliga rådgivning på medlemsradgivning@arbetsterapeuterna.se.

Onlinekurs: Dags för yrkeslivet

Som medlem har du tillgång till onlinekursen Dags för yrkeslivet, med aktuell information om din arbetsmarknad, våra bästa tips för att nå drömjobbet och där vi peppar dig inför löneförhandlingen. Kursen riktar sig till medlemmar som är nya i yrkeslivet eller som byter jobb. Du hittar den via Min sida.

Gå med du också!

Bli medlem