Pride – för rätten att vara sig själv

Pride uppmärksammas över hela landet. Sveriges Arbetsterapeuter deltar varje år i Pridearrangemang för att stödja HBTQ-frågor och allas rätt att älska och vara den de vill: på jobbet, under studietiden, överallt och hela tiden. Vårt arbete för ett öppet och jämställt samhälle pausar inte till följd av pandemin, men vårt deltagande i Pride blir i år digitalt.

Bli en del av digitala Pride! I stället för att delta i Prideparader och andra fysiska arrangemang genomför vi i år en digital manifestation. Vi har tagit fram en egen Pride-badge som du kan lägga på din profilbild på Facebook. Du kan börja använda badgen redan nu, men vi på förbundet slår ett extra slag för att ha den på plats under World Pride 12–22 augusti.

Håll dig uppdaterad om hur Pride firas i landet. De flesta organisatörer har i år valt att fira i digital eller hybrid form, men informationen uppdateras fortlöpande. Även om vi längtar efter att ses fysiskt innebär det digitala formatet större möjligheter att delta i arrangemang oavsett geografisk plats. Du kan enkelt upptäcka Pride på en ny ort eller delta i flera olika arrangemang. Nedan har vi listat de största.

  • World Pride. Mellan 12 och 22 augusti firas World Pride, i år med Copenhagen Pride som värd i samarbete med Malmö Pride. Dessutom för första gången i kombination med Eurogames. Organisatörerna utlovar en regnbågsfärgad fest utan like. #YouAreIncluded
  • Stockholm Pride. I sommar arrangerar Stockholm Pride en festival utefter restriktioner och förutsättningar mellan 2 och 8 augusti. Festivalen blir utspridd och stora delar av programmet arrangeras både digitalt och på plats. Paraden blir en digital hybrid. 
  • West Pride. I Göteborg har West Pride valt att senarelägga hela festivalen till 27 september–3 oktober. Förhoppningen är att kunna skapa festivalkänsla och uppleva gemenskap på plats. Stora delar av festivalen kommer även att streamas.

Vi på Sveriges Arbetsterapeuter är mycket glada över att Pride inte glöms bort under pandemin och tacksamma för alla organisationer som gör detta möjligt. Med detta hoppas vi att Pride kommer att firas runt om i landet - om än till stora delar i digital form!