Slut i förlaget:
Ny version beställningsbar fr.o.m. den 26 april 2021.
AusTOMs-OT-S – utvärdering av arbetsterapeutiska resultats åtgärder är ett instrument som används för att mäta effekt och utvärdera resultat av arbetsterapeutisk intervention. Detta är en svensk översättning av originalet Australian Therapy Outcome Measures (AusTOMs-OT) författad av C. Unsworth och D. Duncombe, Australien (tredje upplagan från 2014). Instrumentet lanserades i en första version i Sverige 2011 och nu tio år senare har vi en reviderade version 2.0/2021. Nyheter från tidigare version är:
Nyheter från tidigare version (2011):
- Ny forskning och uppdaterade referenser.
- Omarbetning i text och grafisk form.
- Skattningsformuläret, som tidigare hette bedömningsformuläret, finns numera som ifyllbar pdf-fil, dvs går att fylla i på skärm och spara ned (i programmet Adobe Reader).
- Skattningsguiden, som tidigare fanns i separat spiralbundet häfte, finns numera som bilaga i manualen och utskrivbar i olika format.
- Mappningen av instrumentets domäner till ICF har uppdaterats (Socialstyrelsen har reviderat översättningar på ett antal ICF-begrepp/koder).
- Ett antal nya fallbeskrivningar har tillkommit baseras på artikel (Unsworth. et al., 2018) för att öka igenkänningen hos arbetsterapeuter i Sverige, då de nya fallen breddar kontexten till akutsjukvård och eventuellt geriatrik.
Avsedda användare
Avsedda användare för instrumentet är leg. arbetsterapeuter men det finns även andra AusTOMs-varianter särskilt utvecklade för fysioterapeuter och logopeder.
Målgrupper och områden
Instrumentet kan användas med personer som har behov av arbetsterapeutiska åtgärder oavsett ålder, diagnos, funktionstillstånd eller funktionsnedsättning. I manualen finns totalt tio fallbeskrivningar som visar på det breda tillämpningsområdet (t.ex. stroke, demens, förvärvad hjärnskada, ms, schizofreni, Rhetts syndrom, Huntingtons sjukdom, fraktur och subdoralblödning). Fallbeskrivningarna är tänkta om övningar inför tillämpandet tillsammans en uppföljande del med förslag på svar och resonemang. I denna nya version har ytterligare tre fallbeskrivningar (akutsjukvård (lårbensfraktur), barn med Duchennes muskeldystrofi samt allmängeriatrik) tillkommit och som särskilt är framtagna utifrån svensk kontext (bilaga D).
Relationen till ICF
Instrumentet bygger på begrepp från International Classification of Functioning,
Disability and Health (ICF) och dess komponenter kroppsfunktion, kroppsstruktur, aktivitet och delaktighet. En så kallad mappning av instrumentets domäner till ICF:s begrepp och termer har gjorts och senast uppdaterats 2021 (bilaga C i manualen).
Innehåll och tillämpning
Instrumentet innehåller 12 domäner:
- Lärande och att tillämpa kunskap
- Funktionell gång och rörlighet
- Använda övre extremiteter
- Genomföra dagliga uppgifter och rutiner
- Förflyttning
- Använda transportmedel
- Personlig vård
- Hemliv: hushållsaktiviteter
- Hemliv: ekonomi och inköp
- Mellanmänskliga interaktioner och relationer
- Arbete, anställning och utbildning
- Samhällsgemenskap, rekreation, fritid och lek
Arbetsterapeuten skattar, utifrån för personen aktuell/a domän/er, hens hälsa och funktion utifrån fyra komponenter:
- funktionsnedsättning (skattas för varje domän)
- aktivitetsbegränsning (skattas för varje domän)
- delaktighetsinskränkning (skattas endast en gång oavsett antal domäner)
- bekymmer/välbefinnande (skattas endast en gång oavsett antal domäner)
Skattningsskalan sträcker sig mellan 0 och 5 och även halva poäng är möjliga.
Validitet och reliabilitet
Instrumentet används världen över, bland annat i Australien, Japan, Kanada, Nya Zeeland, USA och Sverige. Både svenska (Fristedt et al., 2013) och internationella studier (Unsworth et al., 2004; Unsworth, 2017; Unsworth et al., 2018) visar att det har god validitet och reliabilitet.
Formulär/bilagor för utskrift
Ett skattningsformulär om en A4-sida (bilaga A) samt en tillhörande skattningsguide med exempel för varje skalsteg (bilaga B) används vid skattningen.
Referens till manualen
"Unsworth, C.A. & Duncombe, D. (2021). AusTOMs-OT-S - utvärdering av arbetsterapeutiska åtgärders resultat. (S. Fristedt & M. Regardt, översättning till svenska version 2.0). Nacka: Sveriges Arbetsterapeuter. (Originalet: AusTOMs for Occupational Therapy, 3rd ed. 2014)."