Artiklar 2023

”Alla vårdcentraler borde ha en arbetsterapeut!”

08 januari 2024

Orden är Catrin Knutssons. Nyligen utsågs hon till Årets arbetsterapeut för sitt arbete med att utveckla arbetsterapin i primärvården i Skåne. Hon brinner för jämlik vård och tycker att det borde finnas en nationell styrning för vilka professioner som ska finnas på en vårdcentral.

Läs mer

Rutor Dam

13 december 2023

PORTRÄTT. Nina Hemmingssons minifigur av sig själv – den svarthåriga tjejen med tomma ögon – har levt i hennes rutor i över 20 år. Nu med mer färg, men fortfarande lika glad i djur, vin och ångest.

Läs mer

Här & nu

13 december 2023

FORSKNING. Lek är en rättighet för alla barn. Men hur ser vi på lek, egentligen? Mål eller medel? Och hur är en bra lekplats? Vad tycker barnen och hur tar vi reda på det? Möt arbetsterapiforskaren Maria Prellwitz i ett samtal om vad som inkluderar barn i lek – och vad som utestänger.

Läs mer

Liv uppåt väggarna

13 december 2023

»Hon är så jävla cool!« Emeli Johansson tittar uppåt medan hon håller i repet som säkrar Liv Wikman Gandré på klätterväggen. Liv klättrar med bara en och en halv arm. Hennes högerarm – stumpen som hon säger – slutar precis nedanför armbågen. Men trots lite sämre räckvidd hittar Liv sina egna vägar. Det har hon alltid gjort.

Läs mer

Som alla andra barn, plus protes

13 december 2023

Varje år föds 50–60 barn med dysmeli i Sverige. Barn som saknar en extremitet, graden varierar från delar av ett finger till hela armen eller benet. För de allra flesta går det bra i livet – inte minst tack vare arbetsterapeutens insats.

Läs mer

Frida pushar vardagen i alla lägen

13 december 2023

”Du är ju Frida från Instagram!” Det är öppet hus på campus i Flemingsberg på Karolinska institutet och två gymnasietjejer hälsar glatt på Hólmfríður ”Frida” Ásbjarnardóttir. Tjejerna är inte ensamma om att ha sett Fridas inlägg – i oktober fick hon utmärkelsen Årets arbetsterapeutstudent 2023.

Läs mer

Sextio & nyexad

13 december 2023

”Vad unga alla är,” tänkte Eva Lundgreen då hon steg in på Lunds universitet som 57-åring. Själv ville hon bygga på sina konstutbildningar med något nytt – och kombinera kreativitet och psykisk hälsa. Det blev arbetsterapi.

Läs mer

Vi behöver bli fler

13 december 2023

LEDAREN. ”Sverige behöver fler arbetsterapeuter och Sveriges arbetsterapeuter behöver arbetsvillkor som är hållbara och en lön som motsvarar den kompetens vi har och det värde vi skapar för individer och samhälle.”

Läs mer

Mindre elände – fokus på friskfaktorer i stället

13 december 2023

KOLL PÅ. Vad gör att vi mår bra på jobbet och gillar att gå dit? Organisationer som arbetar aktivt med friskfaktorer har stora chanser att uppnå en bra arbetsmiljö och låg sjukfrånvaro.

Läs mer

Lär dig mer om smärta

16 november 2023

En femtedel av alla vuxna i Sverige lever med långvarig smärta och i princip alla arbetsterapeuter som jobbar inom hälso- och sjukvården träffar dem i sin kliniska vardag – på rehabmottagningar, vårdcentraler, äldreboenden och specialistmottagningar.

Läs mer