Artiklar 2023

AMPS framtid hotad

10 maj 2023

AMPS i USA lägger ner. Kursverksamheten är stängd och det går inte att bli ny användare. Birgitta Bernspång som ansvarat för AMPS-utbildningarna i Sverige är bedrövad över att instrumentet riskerar att försvinna ur den arbetsterapeutiska verktygslådan. Även de nordiska arbetsterapeutförbunden ser allvarligt på utvecklingen.

Läs mer

En för alla – alla för barnen

12 april 2023

REPORTAGE. Alla i teamet på barn- och ungdomskliniken i Växjö vill ha en bit av specialistarbetsterapeuten Kicki.

Läs mer

Systerliv

12 april 2023

PORTRÄTT. När Fanny Ambjörnssons lillasyster Nadja föddes blev inget som tänkt – men det blev bra ändå.

Läs mer

”Jag vill att anhöriga blir en naturlig del i teamet”

12 april 2023

REPORTAGE. Nyblivna specialistarbetsterapeuten Sandra Sjödin i Timrå älskar sitt något spretiga uppdrag – hon är både demenssamordnare och anhörigkonsulent.

Läs mer

Ditt miffo … du är äcklig 😡

12 april 2023

FORSKNING. Våld i nära relationer kan ta sig många uttryck – allt från kraftigt fysiskt våld till subtila tjuvnyp som kan vara svåra att se för utomstående.

Läs mer

Det sociala flödet äter upp fikastunderna

12 april 2023

KOLL PÅ. Vad händer egentligen när det tystnar i fikarummen och alla bara kollar mobilen? Ett forskningsprojekt vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet undersöker hur vårt mobilbeteende påverkar arbetsmiljön.

Läs mer

Att vara eller inte vara

12 april 2023

LEDARE. ”Det är vårt gemensamma ansvar att verka för att vår professionsutveckling styrs av den typ av kunskap som dagens och morgondagens arbetsterapi och arbetsterapeuter behöver.”

Läs mer

Nu är det klart: Tumme upp för Uppsala

16 mars 2023

Uppsala universitet blir det nionde lärosätet i Sverige med examenstillstånd för arbetsterapeutexamen. De första studenterna börjar hösten 2024.

Läs mer

Amanda har blivit filmstjärna

16 mars 2023

En av huvudrollerna i filmen Sockerexperimentet spelas av Amanda Malmberg. För drygt fyra år sedan då Arbetsterapeuten träffade henne senast var hon redan en ”van medieprofil”, men att vara med på film var: ”Underbart!”

Läs mer

Debatt: ”Bristfällig rehab utan arbetsterapeuter”

16 mars 2023

Rehabiliteringen inom primärvården i Örebro blir bristfällig utan arbetsterapeuter, skriver arbetsterapeuten Jonathan Hedlund i en debattartikel i den ledande morgontidningen i Örebro län, Nerikes Allehanda.

Läs mer