Artiklar 2024

Inte bara arbetsterapeut…

17 juni 2024

Hallå där Andreas Jansson, arbetsterapeut inom hemsjukvården i Uppsala kommun, som skrivit Mardrömsdockan för unga läsare i slukaråldern.

Läs mer

Bokstavsliv

07 juni 2024

PORTRÄTT. Hela Martina Löwenhams vardag är fylld av life hacks. Hemma med en familj med många npf-diagnoser och på jobbet som arbetsterapeut på Bup.

Läs mer

Redo för upprop

07 juni 2024

REPORTAGE. Efter nästan fyra års förberedelser är det snart premiär för det nya arbetsterapeutprogrammet i Uppsala. Lärarna är peppade – i september kommer studenterna.

Läs mer

Stickning – gör gott för hälsan

07 juni 2024

FORSKNING. Det stickas som aldrig förr i stugorna, och på nätet. Och det är bra för välmåendet, visar arbetsterapeuten Joanna Nordstrands forskningsstudie.

Läs mer

Steg till arbete dränkt i klagomål – många arbetsterapeuter har lämnat

07 juni 2024

”För många deltagare, för lite arbetsterapeuter”. ”Otillräckligt med datorer, hörlurar, trånga lokaler”. Arbetsterapeuter som jobbar inom Arbetsförmedlingens upphandlade tjänst Steg till arbete, STA, vittnar om en oacceptabel arbetsmiljö hos leverantörerna, både fysiskt och psykosocialt.

Läs mer

Samma klassrum – men 20 mil bort

07 juni 2024

REPORTAGE. Bristen på arbetsterapeuter finns över hela landet. Umeå universitet har satsat på distansutbildning för att locka fler studenter. Och till hösten startar Jönköping University en hybridutbildning där studenterna följer undervisningen i realtid på Campus Ronneby i Blekinge.

Läs mer

”Och vad betyder sex?”

07 juni 2024

KARRIÄR. När Anna-Sofia Bengtsson började jobbade som arbetsterapeut fanns det inte på kartan att ställa frågor om sexuell hälsa. Numera – som sexolog inom cancerrehab – är det helt naturligt.

Läs mer

Påfyllnad krävs

07 juni 2024

LEDAREN. ”Alltför få arbetsterapeuter uppger i förbundets medlemsenkäter att de får den fortbildning som de behöver för att upprätthålla sin kompetens i relation till sitt professions- och legitimationsansvar.”

Läs mer

Lyssna, motivera och visa på en väg vidare

07 juni 2024

KOLL PÅ. Arbetsterapeuten har sällan en quick fix. Att komma fram till rätt hjälpmedel eller insats för en person kräver tid. Bra råd är att vara inlyssnande, motiverande och få till en tydlig överenskommelse.

Läs mer

Förhandlingar i Östergötland: ”Regionens kraftiga besparingar kommer att slå hårt”

16 maj 2024

Det är tuffa tider i regionerna med besparingar och personalneddragningar. Arbetsterapeuten skrev i förra numret om att Region Östergötland har varslat personal och att det pågår förhandlingar mellan arbetsgivaren och fackförbunden.

Läs mer