Artiklar 2024

Va, virkat?

08 april 2024

PORTRÄTT. Grytlappar, gosedjur och spetsdukar går bort för garnkonstnären och virkaren Moa Blomqvist. Med sina självbiografiska plagg tar hon det traditionella hantverket in i nutiden.

Läs mer

En väg vidare

08 april 2024

REPORTAGE. Vinsterna med att lämna försörjningsstöd är många – både för individen och kommunen. Arbetsterapeuten Eva Vispe visar vägen till en bättre vardag.

Läs mer

Bok som inte borde behövas

08 april 2024

NY BOK. Boken gör ett fint jobb med att fylla en kunskapslucka hos vårdpersonal som uppenbart behöver fyllas, skriver Adina Cederblad, arbetsterapeut, professionsadministratör och tigermamma, om ”Att möta autister i vården”.

Läs mer

På egna ben med boendestöd

08 april 2024

REPORTAGE. Någon som sitter vid din sida i kontakten med myndigheter. Någon som hjälper till att sortera tankarna – och soporna. Någon som pushar dig att sluta stampa på stället. För Linnea Carlsson Blomgren är denna någon Bodens boendestöd.

Läs mer

Fritidsbanken ska vara för alla

08 april 2024

Parasportutrustning och fritidshjälpmedel har länge varit en bristvara på landets fritidsbanker. Men nu pågår arbetet för att Fritidsbanken ska vara en plats där alla, oavsett funktionsförmåga, kan låna utrustning.

Läs mer

Umeå störst på parasport

08 april 2024

REPORTAGE. För Fritidsbanken i Umeå var det självklart att kunna låna ut parasportutrustning och fritidshjälpmedel. Ett samarbete med Parasport Västerbotten gjorde det möjligt.

Läs mer

För kollegornas talan i alla arbetsmiljöfrågor

08 april 2024

KOLL PÅ. Skyddsombudet finns där för sina kollegor, som arbetstagarnas företrädare gentemot arbetsgivaren i frågor som rör arbetsmiljön. Efter två år som skyddsombud börjar arbetsterapeuten Björn Rosdahl bli varm i kläderna.

Läs mer

Trygg på jobbet

08 april 2024

LEDAREN. ”Ingen ska välja bort en karriär som arbetsterapeut på grund av oro för diskriminering eller trakasserier.”

Läs mer

Tuffa tider i regionerna

14 mars 2024

Det är tuffa ekonomiska tider i regionerna och flera har aviserat för personalminskningar och även varslat personal. SKR beräknar att underskottet för 2024 kommer att hamna på 24 miljarder kronor.

Läs mer

Gillar läget

15 februari 2024

PORTRÄTT. Arbetsterapeuten Mariel McBride var 54 år när hon åkte till Guyana som volontär. Hennes barn tyckte hon var för gammal för ett sånt äventyr – det brydde hon sig inte om.

Läs mer