Artiklar 2022

”Jag insåg att min vän behövde arbetsterapi”

09 december 2022

Trots att en arbetsterapeut kan göra stor skillnad är medicin ofta den enda tillgängliga behandlingen vid hypotyreos. Det vill Årets arbetsterapeutstudent Sandra Klasson ändra på.

Läs mer

Bäst med häst

08 december 2022

PORTRÄTTET. Ridningen började som rehabträning när arbetsterapeuten Katja Stensson var tre år. Nu satsar hon och dressyrhästen Ella på pallplats i Paralympics 2024.

Läs mer

Arbetsterapi … and beyond

08 december 2022

REPORTAGE. För att möta morgondagens krav behövs en arbetsterapi som inte står stilla. Vi har tagit pulsen på Årets arbetsterapeut Gittan Johansson, som flyttar gränserna för hur professionen kan jobba.

Läs mer

Akut sjukhusrehab i hemmet

08 december 2022

REPORTAGE. Arbetsterapeuten Sofia Raccuia och fysioterapeuten Jessica Hansen jobbar i Mobilt sjukhusteam Malmö – en ny arbetsform som gör det möjligt att få akut sjukhusvård hemma i stället för på sjukhuset.

Läs mer

Hot och våld ska inte vara en naturlig del av jobbet

08 december 2022

KOLL PÅ. Suntarbetslivs nya verktyg Säkerhetsdialogen ska göra det lättare att tala om hot och våld på arbetsplatserna – och ger praktiskt stöd i det förebyggande arbetet.

Läs mer

Nya vanor på hyllorna

08 december 2022

REPORTAGE. Inget gym utan gympadojor. När arbetsterapeuten Jenny Hiller insåg att alla inte ens har råd att köpa begagnat öppnade hon ett hälsoförråd med gratis träningskläder.

Läs mer

Ledare: Let’s talk about sex

08 december 2022

LEDARE. ”Vår kompetens och kunskap behövs och det är dags att vi på allvar låter insatser för sexuell hälsa bli en självklar del i vår professionsutövning.”

Läs mer

”Man ska inte bara ta ett nej”

20 oktober 2022

Mathilda Söderdahl var engagerad i facket redan som student i Örebro. I dag är hon lokalt ombud och skyddsombud för arbetsterapeuterna i Askersunds kommun.

Läs mer

Adhdlugnet

20 oktober 2022

PORTRÄTTET. Läkaren Ulrika Lorentzon var 53 år när hon fick sin adhd-diagnos: ”Jag fick stor förståelse från omgivningen och en egen förståelse för varför så mycket hade varit så fruktansvärt krångligt.”

Läs mer

Arbetsterapins vita lögner

20 oktober 2022

FORSKNING. Kanadensiska arbetsterapiforskaren Karen Whalley Hammell höll en uppskattad presentation på WFOT-kongressen i Paris. Med sin forskning vill hon få arbetsterapeuter att ifrågasätta gamla ”sanningar” inom arbetsterapi. Hon sätter ljuset på hur strukturella orättvisor påverkar människors möjligheter till aktivitet och hur arbetsterapeuter kan jobba för att bidra till en rättvisare värld.

Läs mer