Artiklar 2021

Läkande aktivitet

08 september 2021

Långa sjukskrivningar, uppgivenhet, ensamhet och isolering. Anledningarna till att patienterna kommer till Humlamadens Rehab är många, men behandlingsresultatet detsamma. En väg tillbaka till livet.

Läs mer

Mia & Linnea öppnade för fler rullstolar

08 september 2021

Det är inte många arbetsterapeutstudenter som väckt lika mycket uppståndelse som Mia Stenvall och Linnea Eklund. En uppgift under deras femte termin ledde till flera tidningsartiklar – och ändrade regler för rullstolar på Göteborgs spårvagnar.

Läs mer

”Läkaren trodde det handlade om stress”

08 september 2021

Alexandra Anderssons yrkesliv präglas av att stärka vården inom gynekologisk cancer. Länge var det en gemensam kamp tillsammans med mamma Maria, som dog i äggstockscancer för snart ett år sedan.

Läs mer

”Åh, är det så där du ser ut”

08 september 2021

De har träffats flera gånger, men den här julieftermiddagen på en balkong på Nya Karolinska sjukhuset är första gången Göran Qvarnström ser specialistarbetsterapeuten Ingrid Berggrens hela ansikte. Alla andra tillfällen har hon haft visir och munskydd.

Läs mer

Karin Nygårds och postcoviden

08 september 2021

Först en fånig liten förkylning. Sen huvudvärk från helvetet, bältrosliknande blåsor, domningar, feber, svimningar, näsblod och blödande sår i munnen ... Mer än ett år senare härjar coviden fortfarande i Karin Nygårds kropp.

Läs mer

Ledare: Ett förbund av medskapare

08 september 2021

”Vi behöver med­skapande för att vår rörelse inte ska stanna av, för att vi ska fortsätta utvecklas och vara en hållbar organisation.”

Läs mer

Vid sidan om blev mer och mer

04 juni 2021

Det var en slump att Rebecka Segelstad blev företagare, men det visade sig vara hennes grej. Snart blev uppdragen för många och hon anställde sin första konsult. I dag har Segelstads Rehab ett tjugotal anställda, mestadels arbetsterapeuter.

Läs mer

Vad funkar bäst vid postcovid? Teamwork!

27 maj 2021

Allt fler lider av långvariga neurologiska symtom och kognitiva besvär efter covid-19. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping valde man tidigt att styra om resurserna och erbjuda dem behandling genom en multidisciplinär postcovidmottagning.

Läs mer

Tänk irl även digitalt

27 maj 2021

”Är det där en gammal hand?”, ”Du har fryst” och ”Funkar min mick?” har blivit standardfraser. Men hur får man till ett riktigt bra digitalt jobbmöte? Tidskriften frågade Jens Edlund, docent i talkommunikation vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Läs mer

Två nya händer & ny bättre vardag

27 maj 2021

I december förra året gjordes den första dubbla handtransplantationen i Norden på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. För arbetsterapeuterna Annika Dahlgren och Maria Tenfält handlade det om att hela tiden ligga steget före.

Läs mer