Artiklar 2019

Susanna är med

14 november 2019

Identiteten skapas i mötet med andra. Men vem är du om du har svårt att kommunicera och uttrycka din egen vilja? Arvsfondsprojektet "Vi är med!" vill göra det möjligt för vuxna med omfattande intellektuell och motorisk funktionsnedsättning att bli mer självständiga och delaktiga i sina liv.

Läs mer

Livet efter gåskolan

06 november 2019

Efter en amputation är livet fullt av nya situationer, men rehabiliteringen är ofta ganska basal. Coachprojektet vill göra det lättare för människor att komma tillbaka till en aktiv vardag.

Läs mer

Samma jag ... och ändå inte

06 november 2019

Vem är jag? Identiteten växlar med åren och med sammanhanget. Är jag samma person på jobbet som hemma? Och vad händer vid en livsavgörande händelse? Blir jag någon annan då?

Läs mer

Närkontakt

06 november 2019

Redan som treåring intog arbetsterapeuten Emelie Pernheim judomattan. Nu tränar hon funkisgrupper på fritiden.

Läs mer

Ledare: Vi e-föregångare

06 november 2019

”Vi behöver kompetens att inkludera digitala aktiviteter och miljöer i arbetsterapeutiska insatser i syfte att stödja personers möjlighet att göra det de önskar och behöver i sina vardagsmiljöer.”

Läs mer

Christin stöttar alla i klassen

19 september 2019

Efter ett år med pre-piloten på "Partnering for Change" (P4C) har Christin Nilsson, arbetsterapeut på Hudikskolan, starkare fokus på generella insatser och kunskapsspridning och lärarna är djupare involverade i det arbetsterapeutiska perspektivet.

Läs mer

Som klippt för äldreomsorgen

19 september 2019

När Jessica Eriksson pluggade till arbetsterapeut hade äldreomsorgen inte speciellt hög status. Men möjligheten att jobba med vårdhund lockade henne att söka sig dit. Och det har hon aldrig ångrat.

Läs mer

Levla upp och bana väg för alla

19 september 2019

Alla barn har rätt till en bra start i livet. Tyvärr har Sverige en bra bit kvar för att leva upp till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Men hur når vi dit?

Läs mer

Naturnära

19 september 2019

Karin Wiregård inser alltför sent att stressen har blivit en ständig följeslagare. Vägen tillbaka efter utmattningssyndrom är snårig, men hon hittar tillbaka – genom naturen och yoga.

Läs mer

Ledare: Jobbhälsoparadoxen

19 september 2019

”Jag vill ha ett arbete som ger energi och gör att jag har energi kvar efter jobbet.” ”Jag måste bort från yrket för att få börja om innan jag går in i väggen.” ”Jag känner en hopplöshet för att saker aldrig blir bättre. Jobbet kräver allt mer, ansvaret blir större och man får inget för det. Det är ångestfyllt att vara arbets­terapeut just nu.”

Läs mer