Artiklar 2019

Nollbudet & strejken

20 juni 2019

1986 lägger arbetsgivarna ett nollbud – det ska inte bli några löneförhöjningar. Det leder till förbundets hittills enda strejk. Eva Johansson, dåvarande kretsordförande i Stockholm, var en av över 500 arbetsterapeuter som lämnade sina arbetsplatser.

Läs mer

Gubbflyttare

20 juni 2019

Carina Nilsson är den första kvinnan på posten som ordförande i kommunfullmäktige i Malmö stad. Engagemanget för politiken och arbetsterapin har alltid gått hand i hand och går att spåra till uppväxten.

Läs mer

Omedvetna digitala strategier ställer till det

20 juni 2019

De digitala strategier vi använder är till stor del omedvetna. Det bör vi ändra på, anser forskaren Kristina Palm. Annars riskerar vi öka mängden uppgifter utan att vi märker det, samtidigt som vi förstör miljön för både kollegor och familj.

Läs mer

Hur ska vi ha det?

20 juni 2019

En hållbar framtid handlar om mycket mer än klimatet. Det handlar också om människors hälsa och livsvillkor, om möjligheten att leva meningsfulla liv. I det här temat belyser vi hur arbetsterapeuter kan göra skillnad och bidra till en bättre värld.

Läs mer

Ledare: Aktivitetsaktivister – dags att kliva fram!

20 juni 2019

”Det är dags att vi anammar ett rättighetsperspektiv, att vi utifrån vår unika kunskap gör vad vi kan för att Sverige ska bli lite mer jämlikt – och därmed bidrar till att sluta de påverkbara hälsoklyftorna.”

Läs mer

Ledare: En nyckelkompetens i framtidens nära vård

13 maj 2019

”För mig handlar det inte om att sjukvården ska flytta in i människors hem, utan om en perspektivförskjutning från botande av sjukdom och funktionsnedsättning till skapande av hälsa.”

Läs mer

Jeanette har hittat lugnet

10 maj 2019

Det är mycket lugnare hemma hos familjen Lilja i Sollentuna numera. Föräldrastödsprogrammet Ipsa gav Jeanette Lilja strategier som gjort det lättare att vara en bra förälder.

Läs mer

Tog jobbet i egna händer

10 maj 2019

Två år efter examen startade Aras Hussein eget företag. Han tycker att fler arbetsterapeuter borde göra samma sak.

Läs mer

”Vi vågade ta striden”

10 maj 2019

Under 1970-talet fördes en stenhård organisatorisk kamp inom det som skulle bli Sveriges Arbetsterapeuter. Var det rent av en splittring? Nej, en tid av ny­daning, säger Inga-Britt Lindström, förbundets grundare och mångåriga ordförande. Det var årtiondet då arbetsterapeuterna fick ett eget fackförbund.

Läs mer

Full rulle!

10 maj 2019

När Marit Sundin var tre och ett halvt år var hon tvungen att amputera båda benen efter en lastbilsolycka. Men det har inte begränsat henne – redan som tonåring tog hon fem alpina VM-guld.

Läs mer