Artiklar 2022

Porträttet: Ett friare liv

08 september 2022

I många år var arbetsterapeuten Gustav Eriksson i klorna på sin ätstörning. Med hårt arbete och lite hjälp har han helt ändrat sina gamla strategier, roller och vanor – och mat är bara mat igen.

Läs mer

Steg för steg mot nära vård

08 september 2022

Tidskriften har samtalat med Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell om förslaget till ny äldreomsorgslag – den kommunala vården och omsorgen av äldre spelar en central roll för en lyckad omställning mot en god och nära vård.

Läs mer

HUG: Eldsjälar ger nytt liv åt hjälpmedel

08 september 2022

I Sverige slängs tiotusentals hjälpmedel varje år. Hjälpmedel utan gränser ser till att en del av dem i stället kommer till nytta i andra delar av världen, men skulle gärna skicka i väg fler.

Läs mer

HUG: Rollatorerna gör skillnad i Afrika

08 september 2022

Tack vare Hjälpmedel utan gränser och en svensk-moçambikisk eldsjäl står nu ett gäng svensktillverkade rollatorer och duschpallar på ett litet sjukhus och ett äldreboende på landsbygden i sydöstra Moçambique.

Läs mer

Ledare: Vi gör skillnad!

08 september 2022

”Många av de lösningsförslag som vi har planterat och vårdat i vår opinionsbildning har nu etablerats, vuxit sig starka och blivit till konkreta politiska förslag och åtgärder.”

Läs mer

Jordnära forskning

08 september 2022

Vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro har fått en egen forskare på plats i vardagen – arbetsterapeuten Lena Johansson.

Läs mer

Porträttet: Dubbelt nytt

02 juni 2022

För ett år sedan förändrade telefonsamtalet från transplantationsenheten i Malmö arbetsterapeuten Jessica Lindgrens liv. På andra sidan fanns helt andra möjligheter.

Läs mer

Skola med hög kaxfaktor

02 juni 2022

Distansutbildningen Anpassad IT är mycket mer än datorer. Det är en väg till att tro mer på sig själv, lära nytt, ställa krav och inte minst våga ta plats.

Läs mer

ViB: ”Aktivitet kan ge minskade symtom”

02 juni 2022

Träffa en av forskarna bakom den arbetsterapeutiska och återhämtningsinriktade intervention Vardag i balans.

Läs mer

ViB: ”Även små steg gör skillnad”

02 juni 2022

Livet i dag ser väldigt annorlunda ut för Marléne Karlsson jämfört med för sju år sedan när hon fick möjlighet att gå kursen Vardag i balans. Hon har återtagit kontrollen över sin vardag med hjälp av små steg, rätt verktyg och stöd av arbetsterapeuten Therese Rosenkvist.

Läs mer