Artiklar 2020

Karin Strands loggbok

10 september 2020

Arbetsterapeut Karin Strand skriver med egna ord om coronans framfart på akuten på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Läs mer

”Vårdförloppet går lite fortare”

09 september 2020

Personer som drabbats av svår covid-19 har ett stort behov av rehab efter tiden på iva. På Danderyds sjukhus, högspecialiserad rehabilitering i slutenvård, tog man tidigt fram ett vårdprogram. Specialistarbetsterapeut Emma Bergendahl sitter med i kunskapsgruppen bakom vårdprogrammet.

Läs mer

Men vad händer sen?

09 september 2020

”Viruset är nytt, oförutsägbart och slår så olika”, säger arbetsterapeuten Anna Näslund på Orupssjukhuset i Region Skåne, där covidpatienter erbjuds specialiserad rehab.

Läs mer

Krönika: Att ta det med ro

09 september 2020

Elektra Nygren, arbetsterapeut och bildningsentusiast, skriver om stoicism som ett möjligt verktyg i arbetsterapi.

Läs mer

”Vi hann förbereda oss”

09 september 2020

Eftersom pandemin slog till senare i Östergötland hade MAR:en Boel Eklund och arbetsterapeuterna i kommunerna möjlighet att lära sig av erfarenheterna från Stockholm.

Läs mer

70-plussare säger sitt om isoleringen

09 september 2020

Över en natt blev personer som fyllt 70 år definierade som en riskgrupp. Vad händer med självbilden när Folkhälsomyndigheten rekommenderar karantän och isolering? Många ville berätta när Lisa Ekstam, Gabriella Nilsson och Janicke Andersson skickade ut en digital enkät.

Läs mer

Vem vet?

09 september 2020

Livet kan inte kontrolleras. Omdöme är att vila tryggt i sin egen kunskap och våga släppa manualen. Filosofen Jonna Bornemark är nyfiken på vad som finns bortom horisonten.

Läs mer

Psykisk ohälsa i coronas spår

09 september 2020

Mångas liv har påverkats av pandemin. Mycket tyder på att den psykiska ohälsan ökar. Men hur ska vi prioritera? Ing-Marie Wieselgren på SKR efterlyser bättre prioriteringsverktyg.

Läs mer

Nu kan undersköterskor inrikta sig mot rehabilitering

09 september 2020

I höst startar Samariterhemmet i Uppsala, tillsammans med Folkuniversitetet, en YH-utbildning till specialistundersköterska inom äldrevård med inriktning på hälsa och rehabilitering. Studierna kommer att vara på halvfart under två år, mestadels på distans men även med fysiska träffar och verksamhetsförlagd praktik.

Läs mer

65 steg för livet

09 september 2020

65 trappsteg. Det är skillnaden mellan att kunna ta sig ut ur lägenheten själv eller bli fast hemma. Så det är inte konstigt att trappträning står högt upp Rose-Marie Huldéns lista över mål för sin rehabilitering efter allvarlig covid-19.

Läs mer