Elina Öhlander
Arbetsterapeuten Elina Öhlander framför sin ombyggda Fiat Ducato.

Hon semestrar i hus med hästkrafter

Under semestern byter Elina Öhlander, till vardags arbetsterapeut inom intensiv hemrehab i Söderhamns kommun, lägenheten mot en ombyggd van (skåpbil) och ger sig ut på vägarna.

Text & foto: Pontus Wikholm

Vad fick dig att flytta ut på vägarna?

– Det är en dröm jag haft sedan gymnasiet. Jag började följa ett Instagramkonto där de berättade om sin resa och sen hittade jag allt fler på Youtube. Men det var först efter jobb och studier på KI och efter att jag flyttat hem till Söderhamn som det hände. Och det mycket på grund av corona. Man fick inte träffa någon och jag behövde ett projekt, så jag köpte min bil och började bygga om den.

Hade du nytta av din utbildning då du mekade?

– Jag mekar inte så mycket, men absolut – man måste tänka till eftersom så mycket ska rymmas på så liten yta. Det finns en tanke bakom allt och många kreativa lösningar, precis som i arbetet. Jag kan till exempel förlänga sängen så att kompisar kan följa med. Sittkuddarna är gjorda så att de passar till både stol och säng.

Är det många andra som du ute på vägarna?

– Jag kommer precis från Burning van-träffen i Dals-Ed. Vi var över 300 bilar på plats i år. Och alla – trots olika åldrar och livsöden – är så öppna, välkomnande och intresserade. Att gå 100 meter till toaletten kunde ta en timme eller mer. Man stannade och hälsade och tittade in i bilarna överallt. Jag fick många bra idéer av att kolla på deras lösningar.

Varför köpte du inte bara en husbil?

– Jag ville ha något att göra. Och en fördel med en van är att den får plats på en vanlig parkering. Jag kan åka till vilken Ica som helst. Jag parkerar gärna över natten på avskilda platser – med fina solnedgångar – och då är vägarna ofta så små och guppiga att en husbil inte skulle komma fram.

Vad är det bästa med din bil?

– Att bara kunna sticka i väg. Allt finns här. Jag behöver bara fylla på med mat och vatten. Det blir en flykt från vardagen – här har jag nära till naturen, frihet och lugn. Och samtidigt så lätt att träffa andra. Kompisar i hela landet och om jag till exempel åker på en midsommarfest sover jag ju i bilen.

Vad säger dina kollegor?

– Alla följer mig på Insta och de brukar fråga var jag är just nu. Och så vill de kolla in i bilen om jag byggt om något. Nu hoppas jag installera värme och köpa vinterdäck. Hittills har den varit avställd under vintern. Men jag sa till kollegorna att vi får se om jag kommer tillbaka i höst eller om jag dragit till Spanien.

Men du börjar på måndag, ska det bli skönt att komma hem?

– Till lägenheten? Jo, det kan vara skönt med en dusch hemma och att tvätta klädhögen. Men vädret ser ut att bli bättre nästa vecka. Och blir det varmt kommer jag att fortsätta bo i bilen. Inte på parkeringen vid jobbet, men någonstans nära i naturen. Annars blir jag deprimerad.

Fotnot. Följ Elina och hennes Fiat Ducato 2015 på Instagram: @elinasnyabil