Illustration: Helena Lunding Hultqvist
Många lockar och drar i arbetssökande arbetsterapeuter just nu.

Drömläge för nytt jobb – med högre lön

KOLL PÅ. I slutet av januari fanns cirka 300 annonser med över 400 lediga heltidstjänster som ”arbetsterapeut” på Platsbanken. Och ungefär så har siffrorna sett ut i några år nu. Fortsatt bra läge att hitta ett nytt jobb alltså.

Text: Pontus Wikholm  Illustration: Helena Lunding Hultqvist

– Det är en god arbetsmarknad just nu, många skriker efter arbetsterapeuter. Till och med på studieorterna söker man. Och oftast går lönen upp i samband med ett nytt jobb, säger Sveriges Arbetsterapeuters centrala ombudsman Michael Sahlin.

För att få en högre lön behöver man oftast byta arbetsgivare eller flytta till annan ort. Arbetsgivare inom samma region justerar sällan lönen om man exempelvis går från ortopeden till geriatriken. Men låt inte lönen styra allt.

– Om du är missnöjd med din situation kan du titta runt. Börja med att skriva ner vad som är viktigt för dig. Var vill du arbeta, med vad? Det blir lättare att söka om du har en plan.

Michael Sahlin säger att nyexaminerade har stora valmöjligheter – speciellt om de är beredda att röra på sig efter studierna. Sveriges Arbetsterapeuters löneenkät för 2022 visar att de högsta medellönerna återfinns i staten och inom privat sektor. Statistiken visar också att kommunerna ger betydligt högre ingångslöner än regionerna.

– Många mindre kommuner är beredda att betala lite mer för att locka till sig duktiga medarbetare. Även om karriärmöjligheterna kan vara större på ett universitetssjukhus är små kommuner ofta måna om att medarbetarna mår bra och kan utvecklas.

Våga titta på tjänster som ligger lite längre bort. I dåliga ekonomiska tider kanske en högre lön kan motivera en flytt till annan ort.

Grundlig research är A och O. Ta reda på information om arbetsgivaren, då blir det lättare att skriva ett personligt brev och berätta vad du kan tillföra arbetsplatsen säger Michael Sahlin. Vad erbjuder de? Finns det bra möjligheter till kompetensutveckling? Går det att kombinera arbete och fritid? Övriga villkor? Allt kanske inte framgår av webbsidan, men är du påläst kan du fråga under intervjun.

Om det är ditt första jobb eller om det rör ett helt nytt område kan det också vara intressant att fråga om hur introduktionen ser ut på arbetsplatsen. Men tacka inte ja innan du kollat upp löneläget för tjänsten.

– Kolla på Saco lönesök och hör med en lokal ombudsman så att du vet var du ska lägga dig. Ibland ställer arbetsgivaren frågan tidigt i processen, men säg att du behöver fundera och gärna avvaktar med ett besked. Budet kan bli högre om du är i slutfasen av en rekrytering. Har ni kommit så långt vill de inte starta om från början och kanske erbjuder mer.

Om en flytt inte är aktuell går det förstås att ha en diskussion med arbetsgivaren om nya arbetsuppgifter. Det är dyrt att nyrekrytera och det kan löna sig att prata kompetens- och löneutveckling med sin chef. Vilka utvecklingsmöjligheter finns i organisationen?

Det kan vara svårt att direkt förhandla upp lönen, men en fortbildning kan i förlängningen synas på lönebeskedet. Om arbetsgivaren är intresserad av att du vidareutbildar dig och du får nya arbetsuppgifter med mer ansvar ska det återspeglas i lönekuvertet.

– Kanske vill du handleda studenter? Det är en arbetsuppgift du kan gå en utbildning för och som arbetsgivaren har nytta av. Prata med chefen, det kan bli en win win-situation.

Michael Sahlin tillägger:

– Ett alternativ är att söka sig till nya arenor, också lokalt. Ett bra tips är att läsa arbetsbeskrivningen i platsannonsen. Det finns en hel del områden och tjänster som inte specifikt söker efter en arbetsterapeut, men där arbetsuppgifterna ofta motsvarar just dina kunskaper.

Fotnot. Läs mer om bland annat söka jobb, anställningsintervjun och första jobbetarbetsterapeuterna.se/anställning.