Kulturtips

10 döbra kulturtips

Få saker är så fulla av liv som döden. Här tipsar vi om kultur som får en att stanna upp. Kanske gråta och inte minst skratta. Helt enkelt kultur värd att checka in, innan du checkar ut.

SERIE: After life

Netflix, 3 säsonger (3 × 6 avsnitt, 25–30 min)

Otroligt finstämt, och dökul, om en efterlevande som slutat bry sig om konsekvenserna och lämnat allt socialt vett bakom sig. Ricky Gervais (The Office, Extras och 5 x Golden Globe-presentatör) serie After life handlar om Tony och hans liv efter att frun dött i bröstcancer. Han överväger självmord, men bestämmer sig i stället för att hämnas sin frus död genom att säga och göra precis det som faller honom in. Vasst, bittert och kul. Se på Netflix.

DOKUMENTÄR: Döttrar

SVT Play, 90 min

Ett barn med händerna framför ögonen – kan vara kurragömma, kan vara något djupt sorgligt. I Döttrar följer vi Sofia, Hedvig och Maja i deras vardag efter att mamman tagit sitt liv. Döttrarna pratar med varandra om sin saknad. Jenifer Malmqvist filmar dem ganska snart efter att det hänt och möter dem igen tio år senare då de som unga kvinnor tittar tillbaka. Så sorgligt, men gripande och fint. Titta på SVT Play.

BILDERBOK: Titta Max grav!

Barbro Lindgren och Eva Eriksson (illustrationer), 1991

Barbro Lindgren (Loranga, Masarin och Dartanjang, Mamman och den vilda bebin m.m.) är skicklig på att i all sin enkelhet varva vemod med humor. 1981 kom de första småbarnsbilderböckerna med Max, som alla berättar dramatiska historier sett med barnets blick. 1991 ville hon avsluta serien och gav ut Titta Max grav! där lilla Max växer upp, börjar jobba på bank, skaffar fru och barn, skiljer sig – och dör. Han tog sig dock upp ur graven i två titlar till. Inget är för evigt. Finns på Karneval förlag.

BILDERBOK: Vem är död?

Stina Wirsén, 2010

Sagt om Stina Wirséns Vem-böcker: ”De tar alla de stora känslorna på allvar, och släpper fram dem utan att moralisera.” Så också om döden. Efter prästens malande i kyrkan undrar Fågel och hans föräldrar i Vem är död vad som nu händer med farfar. Blir han en fjäril? Och hur länge lever den? Rakt och enkelt. Visas just nu också på SVT Play, men bara i några dagar till. Finns på Bonnier Carlsen.

UNGDOMSBOK: Comedy Queen

Jenny Jägerfeld, 2018

Jenny Jägerfeld har skrivit om mycket som gör ont – psykisk ohälsa, adhd, barnfattigdom och utanförskap. Och om en mamma som tagit sitt liv. I Comedy Queen följer vi tolvåriga Sasha som inte tänker gråta, tvärtom tänker hon få folk att skratta. Och det lyckas boken också med utan att för den skull tappa bort den förälder som blivit kvar eller den unga tjejens sorg. Läs porträttet med Jenny i Arbetsterapeuten nr 1/2015, sid 8, och recensionen av boken i nr 4/2018. Finns på Rabén & Sjögren.

HANDBOK: Hantera döden

Jakob Ratz Endler, 2021

Läkaren Jakob Ratz Endler vill få oss alla att tänka och prata mer om döden – så att den blir mindre skrämmande. Och för att det kan hjälpa oss att få syn på det viktiga livet. Hantera döden är en djupt personlig, mänsklig bok och en hyllning till det goda samtalet. Bara prata om det! Den här boken håller dig i handen. Finns på Bonnier Fakta.

TANKEBOK: En liten bok om konsten att dö

Ulf Nilsson, 2022

Barnboksförfattaren Ulf Nilssons (Adjö, herr Muffin m.m.) tio sista veckor i livet. Så otroligt rogivande – kanske är det inte så hemskt ändå, inte hela världen? En liten bok om konsten att dö, med mer glädje än sorg: ”… ställer in min tid hos tandhygienisten … avrundar med PS: Jag har slutat med mellanrumsborstar.” Finns på Albert Bonniers Förlag.

PODD: Livet med Ullakarin Nyberg

Sveriges Radio

”Vissa hade tyckt att det var synd … men efter två veckor hade jag varit glömd, och jag skulle kunna ligga i flera månader utan att bli hittad”, säger Petra i Livet med Ullakarin Nyberg (i avsnittet: Ingen skulle sakna mig om jag dog). Tungt att komma så nära brutna människor, men samtidigt en värdefull inblick – bortom glittriga filter i sociala medier-flödet – i ibland väldigt trasiga människoliv. Lyssna på SR.

MUSIK: Always look on the bright side of life

Monty Python

Sången Always look on the bright side of life i slutscenen i filmen Monty Python’s Life of Brian 1979 sjungs på både fotbollsplaner och begravningar. Så också då Graham Chapman (som spelade Brian/Jesus) dog 1989:  ”Life’s a piece of shit, when you look at it.” Se på Youtube.

MUSIK: Jag och min far

Magnus Uggla

Ugglas version av Olle Ljungströms låt Jag och min far i TV4:s Så mycket bättre 2012 blev en klassiker med en gång: ”Fast jag fann aldrig modet till att säga adjö. Trodde nog aldrig att du kunde dö.” Klippet på Youtube.