Utträde

Funderar du på att avsluta ditt medlemskap i Sveriges Arbetsterapeuter? Innan du begär utträde ur förbundet vill vi påminna dig om de medlemsförmåner du går miste om.

Tillsammans är vi starka!

Många av villkoren i arbetslivet och de förmåner du har på jobbet bestäms i våra kollektivavtal. Styrkan i Sveriges Arbetsterapeuter är att vi är många som tillsammans kan ställa krav!

Utan kollektivavtal finns ingen garanti för tjänstepension, årlig lönerevision, övertidsersättning, sjuklön, föräldralön och mycket annat som vi tar för givet i arbetslivet.

Det här måste du ta ställning till!

Vi hoppas att du är nöjd med ditt medlemskap och alla de förmåner och tjänster vi erbjuder. Om du vill begära utträde finns det några saker som du måste ta ställning till.

  • Du förlorar din inkomstförsäkring som ger dig upp till 80 procent av lönen i 120 dagar om du blir arbetslös. Om du har tilläggsförsäkringen kan du få högre ersättning ännu längre än så.
  • Dina försäkringar blir dyrare. Har du tecknat försäkringar genom Sveriges Arbetsterapeuter? Var noga med att se över vad ditt fortsatta försäkringsskydd skulle kosta utan ditt medlemskap. Premierna för våra medlemsförsäkringar är ofta mycket fördelaktiga jämfört med andra försäkringar. Tänk också på att du behöver fylla i en hälsodeklaration om du ska nyteckna en livförsäkring någon annanstans.
  • Experthjälpen försvinner. Våra ombudsmän är experter på frågor som rör bland annat lön, semester och övertid för arbetsterapeuter. Som medlem kan du alltid få stöd och råd i frågor som rör din anställning och dina villkor.
  • Tänk på att du kan fortsätta vara medlem även om du är chef eller egenföretagare. Läs mer om vad vi erbjuder dig som är chef och egenföretagare.
  • Läs gärna våra relaterade dokument i högerspalten som vänder sig till medlemmar i olika skeden i livet.

Ansöka om utträde ur förbundet

För att ansöka om utträde ur förbundet loggar du in på Min sida och klickar på Se och ändra uppgifter. I den orangea rutan Medlemsinformation finns en grå knapp där du kan ansöka om utträde. 

När vi har hanterat din utträdesansökan får du en utträdesbekräftelse till din e-postadress. Utträdestiden är 3 månader. 

Pension

När du slutar arbeta och tar ut full pension kan du bli pensionärsmedlem! Medlemskapet kostar 240 kr/år och du behåller ett flertal medlemsförmåner.  Läs mer om hur du blir pensionärsmedlem samt vad som ingår i ett pensionärsmedlemskap.

Reducerad avgift

Har du en bruttoinkomst, lön/ersättning, som är under 15 851 kr/mån så kan du ansöka om reducerad medlemsavgift via Min Sida.

Känner du dig tveksam?

Är du tveksam är du alltid välkommen att kontakta oss så går vi tillsammans igenom hur det ser ut för dig. Ring oss på 08 507 488 20 eller maila till medlemsregister@arbetsterapeuterna.se.