Arbetsterapeuters grundutbildning
Att utbilda sig till arbetsterapeut tar tre år på högskola/universitet. Utbildningen leder både till arbetsterapeutexamen och kandidatexamen.
Grundutbildning i arbetsterapi finns vid följande åtta lärosäten:
- Göteborgs universitet
- Högskolan i Jönköping
- Karolinska Institutet
- Linköpings universitet
- Luleå tekniska universitet
- Lunds universitet
- Umeå universitet
- Örebro universitet
Grundutbildningens innehåll
Utbildningen består av olika ämnen i arbetsterapi, medicin och samhälls- och beteendevetenskap. Huvudämnet är arbetsterapi och studierna handlar om att förstå och förklara individens aktivitetsförmåga i olika miljöer och dess samband till hälsa och ohälsa. Psykologi och pedagogik ingår bland annat i de samhälls- och beteendevetenskapliga ämnena och anatomi och sjukdomslära är en del av de medicinska kurserna.
Olika pedagogiska arbetsformer ingår i utbildningen och du får arbeta utifrån yrkesmässiga frågeställningar. En del av utbildningen är också placerad vid arbetsterapiverksamheter inom sjukvård och samhälle. I slutet av utbildningen får du genomföra ett examensarbete som omfattar 15 högskolepoäng.
Efter examen ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen.
Arbetsterapeuters akademiska fortbildning
Enstaka kurser
Lärosätena ger ibland enstaka kurser i arbetsterapi och relaterade ämnen som kan sökas av alla som uppfyller förkunskapskraven. En del av kurserna i ett masterprogram kan även vara möjliga att söka till som enstaka kurs.
Masterexamen
Masterutbildningen sker genom masterprogram vid ett lärosäte eller genom att ”plocka ihop” enstaka kurser tills man har de högskolepoäng som krävs för en masterexamen. Det är möjligt att efter ett års studier att ta ut magisterexamen.
Forskarexamen
För att antas till en forskarutbildning är förkunskapskraven i regel att man har en masterexamen. Arbetsterapeuter kan söka till forskarutbildning i arbetsterapi eller i relaterade ämnen som ligger nära professionsområdet.
Ta del av vår lista över alla disputerade arbetsterapeuter, som visar på de olika forskningsområden som finns inom forskarutbildningen.
Länkarna nedan är till lärosätenas masterprogram och därifrån kan du klicka dig vidare för att få mer information även om enstaka kurser och forskarutbildning.
- Göteborgs universitet – Kurser på avancerad nivå master/magister
- Hälsohögskolan, Jönköping – Magisterprogram i arbetsterapi och internationellt masterprogram
- Karolinska Institutet – kurser på KI på masternivå: Magister- och masterprogram och European Master of Science in Occupational Therapy
- Linköpings universitet – Kurser på avancerad nivå och Masterprogram i arbetsterapi
- Luleå tekniska universitet – Masterprogram i arbetsterapi
- Lunds universitet – Masterprogram i medicinsk vetenskap
- Umeå universitet – Masterprogram i arbetsterapi
- Örebro universitet – Magisterprogrammet i arbetsterapi samt fristående kurser