Arbetsterapins dag 2020

Den 27 oktober varje år är det Arbetsterapins dag och World Occupational Therapy Day – en dag när arbetsterapeuter världen över samlas kring professionen och gör olika aktiviteter i syfte att stärka gemenskapen och uppmärksamma värdet av arbetsterapi. Det kan inte en coronapandemi ändra på, men i år behöver vi tänka mer digitalt!

Aktiviteter

Du väljer såklart själv vad du vill göra för att uppmärksamma Arbetsterapins dag, utifrån Folkhälsomyndigheternas rekommendationer i höst. Gå på en medlemsträff som kretsen bjuder in till, lägga ut material i väntrummet, äta tårta eller ha en digital fika och dela erfarenheter kring coronas konsekvenser – stort som smått, dina behov och förutsättningar styr och inget är bättre än det andra.

Medlemsträffar

Många kretsar och studentorganisationer brukar ordna olika former av inspirerande medlemsträffar för att uppmärksamma Arbetsterapins dag. Särskild information med stöd och tips för både fysiska möten och digitala träffar har skickats till krets- och studentstyrelserna. 

Håll utkik efter en inbjudan eller hör av dig till din kretsordförande respektive lokal studentstyrelse om du vill veta om det planeras någon central aktivitet i din krets eller på din utbildningsort.  

Frukostseminarium om kommunal rehabilitering

Centralt kommer förbundet att fira Arbetsterapins dag genom att ordna ett frukostseminarium i Stockholm, med temat kommunal rehabilitering och med inbjudna gäster. Årets arbetsterapeut och Årets arbetsterapeutstudent kommer också att tillkännages på plats och få pris. Om seminariet blir fysiskt, delvis digitalt eller helt digitalt beror såklart på händelsernas utveckling. Vi planerar att filma seminariet om det blir fysiskt och webbsända utdelningen av utmärkelsen.

Material för utskrift

Förbundet vill verka för en hållbar utveckling, både ekologisk och ekonomisk. Därför erbjuder vi inte tryckt material för beställning, utan istället utskriftsanpassade filer som enkelt går att skriva ut på en vanlig skrivare. På så sätt hushåller vi med både ekonomi och miljö genom minskade transporter. Gå till webbutiken och välj kategorin Om arbetsterapi. Nu får du upp affischer, informationsblad och broschyrer som alla passar bra för att informera om yrket för dem som behöver veta mer. 

Facebook-badge och #mincoronavardag

Att arbetsterapeuter får vardagen att funka vet ju vi. Nu ska ännu fler bli varse det, även på Facebook! Vi kommer att ta fram en så kallad Facebook-badge med budskapet Arbetsterapeuter får vardagen att funka, som du kan lägga till vid din profilbild.

Vi befinner oss fortfarande i en unik tid med en coronapandemi som fått världsomspännande konsekvenser. Allas liv och vardag har påverkats på något sätt och varje dag blir på ett sätt ett tidsdokument som skiljer sig en hel del från det som varit. Hur har just din vardag som arbetsterapeut påverkats? Vi vill ta del av dina erfarenheter – korta eller längre – på det sättet du själv föredrar: med en bild, text eller film. Dela med dig till andra arbetsterapeuter och lämna ditt vittnesmål från en förändrad vardag!

Vi kommer att sammanställa allt och visa exempel i våra olika kanaler med taggen #mincoronavardag under hela vecka 44. 

Mer information om detta och badgen kommer i höst. 

Pratbubbla med temat

World OT Day – kampanjmaterial

WFOT:s tema för årets World Occupational Day är Reimagine Doing. Nu finns kampanjmaterial i form av logotyp, affisch och bilder för sociala medier att ladda ner på WFOT:s webbplats.

Såhär skriver WFOT om temat Reimagine Doing: In this unprecedented year of uncertainty and change, we are celebrating the expertise of occupational therapy for reimagining participation in occupations that provide value and meaning to everyday life.