Arbetsterapins dag 2020

Den 27 oktober är det Arbetsterapins dag och World Occupational Therapy Day – en dag när arbetsterapeuter världen över samlas kring professionen och gör olika aktiviteter i syfte att stärka gemenskapen och uppmärksamma värdet av arbetsterapi. I år håller förbundet ett digitalt frukostseminarium på temat "Hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande insatser – en win-win-situation för individ och samhälle".

Aktiviteter

Du väljer såklart själv vad du vill göra för att uppmärksamma Arbetsterapins dag, utifrån Folkhälsomyndigheternas rekommendationer i höst. Gå på en medlemsträff som kretsen bjuder in till, lägga ut material i väntrummet, äta tårta eller ha en digital fika och dela erfarenheter kring coronas konsekvenser – stort som smått, dina behov och förutsättningar styr och inget är bättre än det andra.

Medlemsträffar

Många kretsar och studentorganisationer brukar ordna olika former av inspirerande medlemsträffar för att uppmärksamma Arbetsterapins dag. Särskild information med stöd och tips för både fysiska möten och digitala träffar har skickats till krets- och studentstyrelserna. 

Håll utkik efter en inbjudan eller hör av dig till din kretsordförande respektive lokal studentstyrelse om du vill veta om det planeras någon central aktivitet i din krets eller på din utbildningsort.  

Digitalt frukostseminarium den 27 oktober

Centralt kommer förbundet att fira Arbetsterapins dag med ett digitalt frukostseminarium, i form av ett livesänt webbinarium, på temat Hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande insatser – en win-win-situation för individ och samhälleVi avslutar seminariet med att tillkännage och dela ut utmärkelserna Årets arbetsterapeut och Årets arbetsterapeutstudent.

Medverkar gör:

  • Magnus Zingmark, leg. arbetsterapeut, FoU-ansvarig Östersunds kommun, gästforskare Umeå Universitet och biträdande forskare Lunds universitet
  • Christina Tallberg, ordförande PRO
  • Lisbeth Löpare Johansson, samordnare Nära vård, SKR
  • Kristina Nilsson (S), Socialutskottets vice ordförande
  • Ida Kåhlin, förbundsordförande Sveriges Arbetsterapeuter

Se frukostseminariet

Spola fram till cirka 10:30 minuter in i filmen för att komma till starten för seminariet. 

Material för utskrift

Förbundet vill verka för en hållbar utveckling, både ekologisk och ekonomisk. Därför erbjuder vi inte tryckt material för beställning, utan istället utskriftsanpassade filer som enkelt går att skriva ut på en vanlig skrivare. På så sätt hushåller vi med både ekonomi och miljö genom minskade transporter. Gå till webbutiken och välj kategorin Om arbetsterapi. Nu får du upp affischer, informationsblad och broschyrer som alla passar bra för att informera om yrket för dem som behöver veta mer. 

Facebook-badge och #mincoronavardag

Att arbetsterapeuter får vardagen att funka vet ju vi. Nu ska ännu fler bli varse det, även på Facebook! Vi kommer att ta fram en så kallad Facebook-badge med budskapet Arbetsterapeuter får vardagen att funka, som du kan lägga till vid din profilbild. Mer information badgen kommer inom kort.

Vi befinner oss fortfarande i en unik tid med en coronapandemi som fått världsomspännande konsekvenser. Allas liv och vardag har påverkats på något sätt och varje dag blir på ett sätt ett tidsdokument som skiljer sig en hel del från det som varit. Hur har just din vardag som arbetsterapeut påverkats? Vi vill ta del av dina erfarenheter och visa i våra olika kanaler med taggen #mincoronavardag under hela vecka 44. Läs mer om #mincoronavardag

Pratbubbla med temat

World OT Day – kampanjmaterial

WFOT:s tema för årets World Occupational Day är Reimagine Doing. Ladda ner WFOT Guide to World Occupational Therapy Day 2020 och läs mer. Det finns kampanjmaterial i form av till exempel logotyp, affisch och bilder för sociala medier.

Såhär skriver WFOT om temat Reimagine Doing: In this unprecedented year of uncertainty and change, we are celebrating the expertise of occupational therapy for reimagining participation in occupations that provide value and meaning to everyday life.

COTEC, ENOTHE och ROTOS bjuder in till webbinarium 

Temat för webbinariet är Promoting Meaningful Dialogue about Diversity, Equity, and Inclusion in Occupation-based learning and teaching, practice, and research. Webbinariet äger rum den 27 oktober kl. 17:00–18:15 via Zoom och det är gratis. Läs programmet och om deltagarna (pdf). Du anmäler dig genom att mejla till info@enothe.eu.