Centralorganisationerna träffade Fridays for Future

De tre ordförandena för de fackliga centralorganisationerna träffade representanter för organisationen Fridays for Future Sverige (FFF) på fredagen för att bland annat diskutera klimathotet.

Orsaken till träffen var en uppmaning från FFF att centralorganisationerna ska stödja den globala rörelsen med en nationell strejk för klimatet den 27 september. LO:s Karl-Petter Thorwaldsson, TCO:s Eva Nordmark och Göran Arrius från Saco tydliggjorde att en politisk strejk inte är aktuell, men att enskilda medlemmar och förtroendevalda kan delta i olika manifestationer den aktuella dagen: ”Detta sker utanför ordinarie arbetstid eller efter överenskommelse med arbetsgivaren.”

Inte heller Sveriges Arbetsterapeuters ordförande Ida Kåhlin vill uppmana till strejk, men säger att förbundet kommer att fortsätta verka för att synliggöra professionens betydelse för utvecklingen av ett jämlikt och hållbart samhälle.

– Frågor om klimatet och ekologisk hållbar utveckling är och har länge varit en viktig fråga för Sveriges Arbetsterapeuter. För snart tio år sedan publicerade förbundet sin första skrift om arbetsterapi och hållbar utveckling och blev då den första arbetsterapeutorganisationen i världen som lyfte frågorna ur ett professionsperspektiv. Arbetsterapeuters kompetens är betydelsefull i strävan mot en hållbar utveckling.

Läs hela uttalandet på Sacos webbplats.

Ladda ner skriften Hållbar utveckling och se hur arbetsterapeuter kan göra skillnad.