Arbetsterapi tog plats i Almedalen

Ida Kåhlin (i mitten) tillsammans med Sara Riggare, spetspatient, forskare KaroIinska institutet och Lise Lidbäck, ordförande, Neuro.

Ida Kåhlin har precis kommit hem från Almedalen och låter trött men glad efter alla möten med högdjur och mingeltallrikar. Hon beskriver dagarna som väldigt lyckade.

Vilka av förbundets viktiga frågor diskuterades mest?

– Jag var bland annat med i en panel som handlade om lärstödjande miljöer i skolan. Och där känner jag att vi tydligt fick fram att arbetsterapeuter behövs i elevhälsan. Generellt tycker jag att det pratas väldigt mycket mer om förebyggande arbete, prevention och rehabilitering nu. Och det är glädjande, det är ju en av våra hjärtefrågor i förbundet. Jag tyckte också det pratades en del om den kommunala hälso- och sjukvården, och det är positivt. Oftast dränks sjukvårdsdebatten av region- och landstingsperspektivet även om en allt större del utförs i kommunal regi. Och bland Sveriges Arbetsterapeuters medlemmar finns över 50 procent i olika kommunala verksamheter.

Skulle du säga att arbetsterapi tog plats i Almedalen?

– Ja absolut. Dels i de paneler och samtal som jag var inbjuden till i det offentliga programmet, men också i de samtal som vi haft lite mer inofficiellt med grupper och företrädare för andra organisationer.

Vem minglade du med?

– Väldigt många. Naturligtvis ministrar, statssekreterare och andra personer på regeringskansliet och departement. Men också representanter från brukarorganisationer. Jag hade exempelvis ett möte med Synskadades riksförbund där vi diskuterade vilka konsekvenser neddragningarna på arbetsförmedlingen har för personer med synnedsättning och deras möjlighet att få stöd till arbete. Ett jätteviktigt samtal som jag tror kommer resultera i att vi lyfter just den gruppens problematik och hur vi som arbetsterapeuter skulle kunna bidra bättre.

Hur gick förbundets eget seminarium om hållbart arbetsliv?

– Det gick jättebra, vi hade många besökare och bra debatt. Det känns att vi gjort en gedigen undersökning om arbetsterapeuters arbetsmiljö då vi inkluderat så många i materialet och jobbat tillsammans med Lunds universitet. Vi har mycket på fötterna och det är viktigt i en debatt. Vi fick många glada tillrop efter seminariet och uppmärksamhet i sociala medier vilket är jätteroligt.

Vad tar du med dig hem från Almedalen?

– En massa ny kunskap och perspektiv. Tankar som vi kan arbeta vidare med i förbundet under hösten. Och nya kontakter. Men tar jag också med mig en positiv känsla av att Almedalen är en arena där man har möjlighet att diskutera och lyfta frågor tillsammans. Det finns ingen enskild instans eller ett förbund som har lösningen på de utmaningar hälso- och sjukvården står inför. Det behöver vi göra tillsammans och där är Almedalen en bra arena.

Men nu får du vara tillsammans med din familj. Hur kopplar du själv av under semestern?

– Jag ska verkligen jobba på att försöka lägga undan mobiltelefonen. Och att ägna mig åt sådant jag tycker är avkopplande – hålla på i trädgården och laga mat. Det är något jag inte hinner prioritera i en hektisk vardag.

Så vad bjuder du på – en sommarmåltid?

– Ååh. Jag älskar att laga paella på grillen och stå ute och känna alla dofter som sprider sig. Det är jättehärligt!

Här kan du lyssna på intervjun i sin helhet (5:28):