Firmaregistrering

Firmaregistrering görs hos Bolagsverket och ger ensamrätt till firmanamnet som registreras i handelsregistret. Du kan också registrera ditt företag på verksamt.se, en sida med samlad information, verktyg och e-tjänster från myndigheter för dig som driver eller vill starta företag eller förening.

Trots att det inte är något krav att registrera en enskild firma kan registreringen ge dig en hel del fördelar. Firmaregistrering krävs om du vill skydda namnet eller om du vill ha bank- och postgiro i företagets namn. Det förbättrar också möjligheterna att träffa avtal med leverantörer och långivare. Vissa uppdragsgivare kräver även registreringsbevis.

Registreringen kostar runt 1000-lappen och skyddar företagsnamnet i ditt län. Vill du att företaget ska vara skyddat i fler län får du ansöka om skydd i ytterligare län. Ett bättre sätt, om du vill ha skydd i hela Sverige, kan vara att registrera ett varumärke. Det gör du i så fall hos Patent- och registreringsverket.

Kommer du att vara vårdgivare ska du registrera dig som sådan hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det är inget som myndigheten tillstyrker eller godkänner, de vill bara veta vem som är vårdgivare i det fall de vill bedriva tillsyn.

Gå med du också!

Bli medlem