Här kan du läsa fackliga frågor som kollegor till dig har ställt. Frågorna besvaras av våra erfarna ombudsmän på förhandlingsavdelningen.
Det finns ingen ingångslön i kollektivavtalet. Lönen ska förhandlas individuellt. Du kan ta hjälp av Saco Lönesök för att kontrollera hur lönelägena är för de som nyligen tagit examen runt om i landet. Du är också välkommen att höra av dig för lönecoachning hos vår medlemsrådgivning på 08 507 488 10.
Om du råkar ut för en arbetsskada så ska du informera din närmaste chef och ditt skyddsombud om skadan. Din arbetsgivare har en lagstadgad skyldighet att anmäla varje misstanke om arbetsskada till Försäkringskassan. Du kan anmäla din arbetsskada själv om din arbetsgivare inte gör det. Kontakta ditt skyddsombud eller ditt arbetsplatsombud om du vill få hjälp med din anmälan. Anmälan kan göras i Försäkringskassans och Arbetsmiljöverkets gemensamma webbformulär.
Om din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal så omfattas du även av en kollektivavtalad arbetsskadeförsäkring. Du ska i så fall även göra en anmälan om arbetsskada till AFA Försäkring. Du ansvarar själv för att en sådan anmälan görs.
Här kan du läsa mer om du har blivit skadad eller sjuk på grund av ditt arbete!
Även om du är föräldraledig under den årliga lönerevisionen ska din lön revideras. Föräldralediga ska behandlas på samma sätt som övriga arbetstagare vad gäller lönerevisioner, lönekartläggningar och rätten till lönesamtal. Detta är intressen som Sveriges Arbetsterapeuter bevakar. Kontakta förbundet om det skulle ske omorganisation eller neddragningar på din arbetsplats under föräldraledigheten. Efter din föräldraledighet har du i princip rätt att komma tillbaka till den befattning och de arbetsuppgifter du hade tidigare, men med de många snabba förändringar som idag sker i arbetslivet och på arbetsplatserna är det ingen garanti.
Sveriges Arbetsterapeuters inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet kräver ett oavbrutet medlemskap om minst ett år för att ersättning ska utgå.
Dessutom får du rabatt på barnförsäkring, tidningen Arbetsterapeuten, du behåller alla andra förmåner och du kan dessutom få sänkt medlemsavgift.
Samverkan är ett sätt för medarbetare att få inflytande och möjlighet att påverka er arbetsmiljö och verksamhet. Enligt lag så har en arbetsgivare skyldighet att förhandla alla viktiga förändringar i en verksamhet men inom region och kommuner har man ofta ett lokalt kollektivavtal som beskriver hur samverkan ska gå till, ett så kallat samverkansavtal. Samverkan är möten mellan de lokala fackliga representanterna och arbetsgivaren. Även skyddsombud ska vara med. Samverkan kan ske på flera olika nivåer i en organisation. Vanligtvis har man regelbundna arbetsplatsträffar (APT) där alla medarbetare är med. Sedan har man även en samverkansgrupp på verksamhetsnivå, förvaltningsnivå och central nivå. Men det kan se olika ut hos olika arbetsgivare.
Vill du läsa mer?
För de allra senaste fackliga frågorna loggar du in på Min sida.