Ewa Johansson, Hälsoförrådet Jönköping
Ewa Johansson rör gärna på sig. På hyllorna i Hälsoförrådet i Jönköping har hon hittat både skor och kläder.

Nya vanor på hyllorna

REPORTAGE. Inget gym utan gympadojor. När arbetsterapeuten Jenny Hiller insåg att alla inte ens har råd att köpa begagnat öppnade hon ett hälsoförråd med gratis träningskläder.

Text: Pontus Wikholm   Foto: Erik Danielsson

En fredag eftermiddag i juni 2018 lyssnade Jenny Hiller på en föreläsning om ett projekt i USA. Man hade startat ett samarbete med lokala återförsäljare och erbjöd nu rabatterade priser på träningskläder för personer med funktionsnedsättningar.

– De nämnde att det kan vara svårt ekonomiskt och det slog mig att vi helt hade missat den biten. Man kan få ett träningskort, men det finns inga medel för kläder. På måndagen efter startade jag Hälsoförrådet.

Jenny Hiller arbetade då som samordnare för hälsosamma levnadsvanor inom socialpsykiatrin i Jönköping. Sedan våren 2021 har hon samma uppdrag fast för hela funktionshinderomsorgen i kommunen. Hon jobbar med en grupp som överlag har mycket sämre hälsa än övriga befolkningen. Hennes uppgift är bland annat att se till att det finns ett aktivt hälsoarbete i verksamheterna.

– Hälsoförrådet är en stödfunktion och ett verktyg i verksamheternas hälsoarbete.

Det började med en hylla i ett förråd, men har i dag flyttat till ett litet vindsrum i det gamla regementet på Kaserngatan i Jönköping där kommunen huserar. På andra sidan parkeringen står det utbyggda och nyrenoverade köpcentret Asecs (eller A6 som det hette tidigare, på forna Smålands Artilleriregementes område). Där tar sport- och klädaffärerna så bra betalt att det är för dyrt för många.

Ewa Johansson kommer till Hälsoförrådet direkt från jobbet. Hon var tidigare sjukskriven på heltid, men arbetar nu 50 procent på ett hunddagis. Under det förra besöket tog hon med sig kläder hem för att kunna prova i lugn och ro. Allt passade inte.

– Jag hade packat en väska, men den står kvar i hallen där hemma.

Ewa hittade till förrådet via gruppen Häng med oss ut JKPG – en friluftsgrupp anpassad för personer med neuropsykiatrisk eller psykisk funktionsnedsättning, som Jenny Hiller startade. Precis som föregångaren i Sjöbo kommun i Skåne (läs reportaget i Arbetsterapeuten 6/20) är det ett samarbete mellan socialpsykiatrin och Friluftsfrämjandet.

– Vi har gjort pinnbröd, yogat och fiskat. Jag har inte full koll på schemat, men i höst ska vi åtminstone gå stavgång en gång. Det vet jag för min hund gillar inte det. Det ska bli spännande. Bosse kommer alltid med på träffarna.

Kommunen har också ett samarbete med Friskis & Svettis och erbjuder träningsgrupper för personer med npf. Precis vid starten av olika aktiviteter brukar det bli rusning i Hälsoförrådet.

– Men numera går inte allt via mig. Det kan vara arbetskonsulenter, boendestödjare, ledsagare eller andra arbetsterapeuter som kommer hit. Då jag är här har det alltid kommit in eller gått ut grejer, säger Jenny Hiller.

I Hälsoförrådet finns en hel del skor och några skridskor. Man har en del utrustning, men är på många sätt ett komplement till Fritidsbanken, som lånar ut sportprylar. Då gruppen Häng med oss ut körde i gång gjorde Jenny plats för en outdoor-hylla med stövlar och regnkläder. Men fokus ligger på kläder, träningskläder. Hyllorna är märkta från S till XXL+. De största storlekarna har bäst åtgång.

”Det kommer in minst, men tas mest från XXL-hyllan”

– Ofta är det de mest socioekonomiskt utsatta som har sämst levnadsvanor. Det kommer in minst, men tas mest från XXL-hyllan. Men det är också viktigt med bra skor om man är överviktig.

Man tar inte emot barnkläder, men i mån av plats är det mesta välkommet. Allt i träningsväg. Så länge det är helt. En del kommer från Erikshjälpen, men också allmänheten levererar.

– Min svärmor är en storgivare. Hon köper kläder och det som inte passar donerar hon hit. Hon skickar inte tillbaka. Vi har massor av grejer som är så gott som oanvända.

Jenny berättar om ett gäng killar på Friskis & Svettis, som gick ihop och köpte tio par nya träningsskor. Tre par gick åt direkt. Och om ryggsäcken hon efterlyste i den lokala Facebookgruppen och tolv timmar senare hade fått in en till Hälsoförrådet.

– Det finns inget jag gör på jobbet där jag får en lika direkt belöning. De som kommer hit blir så glada och tacksamma.

Ofta har personalen bra koll på dem de möter. Jenny Hiller jobbade tidigare som arbetsterapeut i boendestödet och hon visste ju vem som hade det sämre ställt.

– Det kan hända att du själv har oanvända kläder hemma som du vet att personen skulle behöva. Men de ska inte behöva stå i tacksamhetsskuld till dig. Då är det bättre att kunna hänvisa till förrådet.

En vinn-vinn-situation alltså. Jenny Hiller säger att det är en ganska liten insats för kommunen att hålla i förrådet. Men hon skulle önska att fler tänkte på alla dimensioner som kan stå i vägen för att kunna ta hand om sin hälsa.

”Dolda faktorer, som ekonomin, kan vara det som hindrar aktivitet.”

– Dolda faktorer, som ekonomin, kan vara det som hindrar aktivitet.

Syftet med att hämta ut kläder ska alltid vara att börja träna. Att möjliggöra aktivitet. Men bara kläderna räcker inte. Motivationsarbetet ligger till stor del hos personal på boenden eller anhöriga som peppar på.

Ewa Johansson gillar det mesta i sportväg och även om hon ibland haft svårt att komma upp ur soffan så rör hon på sig i dag. Hon är ute med hunden och hoppas kunna aktivera sin vuxna dotter också.

– Hon har aktivitetsersättning, men det funkar inte att tjata på henne. Men jag ska ta en regnjacka till henne i dag. Och kanske skor och så ville hon ha en sport-bh. Har ni en påse, eller två?

– Jajamän, säger Jenny. Plast eller papper?

Öppna eget förråd?

Intresserad av hur det fungerar i Jönköping? Fråga Jenny Hiller: jenny.hiller@jonkoping.se, 036-10 29 03. jonkoping.se/halsaiharmoni