Poster – utforma och skicka in

Här följer instruktioner om vad du ska tänka på om du ska bidra med en poster.

Posterutställning, postervandring och postertävling

Postrar presenteras i en separat posterutställning i Arbetsterapiforums digitala plattform. Här kommer alla postrar att finnas att ta del av och du som posterutställare kommer även att kunna interagera med deltagarna i en postermonter för just din poster. En digital postervandring kommer att hållas den 15 mars klockan 10:30–11:15 då inga andra programpunkter livesänds. Då förväntas du som posterpresentatör att finnas i postermontern och kan presentera innehållet för besökare och besvara frågor. Under konferensen kommer det även att hållas en postertävling där deltagarna kan rösta fram bästa postern. Vinnare kommer att utannonseras i den avslutande sessionen den 15 mars.

Den digitala plattformen är fortfarande under uppbyggnad och hur det fungerar praktiskt i plattformen kommer du att få information om några veckor före konferensen.

Postermått och mall

Det format som rekommenderas är stående format eftersom det fungerar bäst för visning i plattformen. De bästa måtten är 1080 × 1920 pixlar (bredd x höjd) eller så ställer man in 62,26 × 110,69 cm i PowerPoint. Det går bra att använda en egen mall om du har tillgång till det (vi rekommenderar dock att följa de föreslagna måtten ovan). Det finns även en exempelmall framtagen som kan underlätta för dig som vill ha hjälp på traven. Exempelmallen har de rätta måtten för visning i plattformen och kan användas som grund men du kan ändra fält, layout, färger och lägga till bilder, diagram med mera så att det passar din presentation.

Gör så här för att använda mallen

  • Ladda ner exempelmall i PowerPoint.
  • Öppna filen och börja jobba direkt i mallens olika delar. Om mallen öppnar sig i läge bildbakgrund klickar du på Stäng bakgrundsvy. Se nedan om tips om utformning och om uppladdning till Arbetsterapiforums abstraktsystem.

 Bra saker att tänka på vid utformning

  • När du skapar postern, tänk "annons" snarare än "rapport"! Korta texter med illustrationer är lättare att förmedla.
  • Se till att postern ger ett luftigt intryck. Alltför mycket text ger din poster en grå framtoning, vilket inte lockar till läsning. Låt gärna kollegor läsa dina texter. Be dem hjälpa dig att ta bort text (ett av de vanligaste felen är att ha för mycket text). Korrekturläs flera gånger.
  • Tabeller och diagram ska ha skarpa linjer och tydliga färger.
  • Använd endast foton och illustrationer som du har rättighet att använda. Det vill säga ladda inte ner bilder från nätet utan att först kontakta upphovsrättsinnehavaren (enligt upphovsrättslagen). Se i övrigt vad vi skrivit om upphovsrätt och ditt ansvar.

Ladda upp poster i Abstraktssystemet

När du är klar med din poster i PowerPoint konverterar du den till PDF genom att klicka på Arkiv > Exportera> välj sedan formatet PDF och tryck på spara. Kolla i inställningarna så att PDF:en sparas i faktisk storlek när du sparar filen.

Gå sedan till abstraktsystemet och logga in med dina uppgifter. Om du har glömt inloggningsuppgifterna hittar du dem i det bekräftelsemejl som skickades ut när du skapade ditt konto. Du kan också klicka på ”Forgot Password” om du inte hittar uppgifterna. Då får du fylla i den e-post du använde när du skickade in abstraktet och följa instruktionerna för att skapa ett nytt lösenord.

När du sedan är i abstraktsystemet väljer du abstrakt och ”Upload poster”, klicka sen på ”Choose poster PDF”. Efter att postern är uppladdad kan du se din poster genom att trycka på länken ”Show”.

Här kan du se en instruktionsfilm om hur du laddar upp din poster i konferensplattformen.

Sista dag att ladda upp poster är 14 februari.