Hoppa till innehåll

TA | Från astronaut till arbetsterapeut

Artikel av studenten Emelie Enström, FSAstud, Umeå.

Jag satt och räknade en dag över hur många år det egentligen är jag gått i skola. Hela sjutton år kom jag fram till! Under mina 27 år på denna planet har jag suttit mer än hälften av dem snällt i skolbänken och läst böcker samt skrivit prov så det heter duga. En och annan huvudvärk och magkatarr har även gett sig tillkänna. Förvisso har dessa år inte bara varit fy och skam, de har ju faktiskt skänkt mig ett djupare (samt roligare) intellekt att tillämpa i alla slags vardagliga situationer och som slutligen tog mig till universitet. Där jag är i dag.

Då jag är en rätt ombytlig människa med många viljor och intressen tog det mig en stund innan jag förstod vad jag ville läsa på universitet. Redan inför valet av gymnasielinje var det lite oklart, eftersom jag ena stunden ville gå rymdgymnasiet och andra estetiska musiklinjen. ”Det är ju inte ens lite likt varandra!” minns jag att pappa utropade förundrat. Slutligen föll det på musiken eftersom Kiruna, där rymdgymnasiet är beläget, inte lockade det minsta.

Efter ett års studier på psykologilinjen och funderingar över medicin, sjukgymnast eller barnpsykolog fick jag upp ögonen för arbetsterapeutprogrammet. Jag hade hört talas om yrkestiteln men vad en arbetsterapeut gör hade jag inte särskilt stor koll på. Enda sättet att ta reda på det var att börja läsa till det själv, vilket jag inte har ångrat en sekund. Jag är nu inne på slutspurten av termin fyra och trivs alldeles ypperligt.

Jag tror att de flesta håller med om att teori är den övervägande delen i skolan. Vid mina utbildningsval har fokus legat på praktisk tillämpning eftersom det är så jag vill arbeta med människor.

Arbetsterapeutprogrammet har en perfekt balansgång mellan teori och praktik och på så sätt föll det sig naturligt för mig. Att jag ska bli en arbetsterapeut.

Arbetsterapeutprogrammet lyfter även fram vikten av ett holistiskt synsätt hos människan, för att på så sätt kunna se att varje individ är unik. För mig är det viktigt att kunna se helheten hos varje individ, så att en respekt kan växa fram och främja ett gott samarbete mellan klient och terapeut.

Med detta sagt är det dags för mig att sätta mig vid böckerna en stund till för att snart, ack så snart, bege mig ut i den vida världen som arbetsterapeut!

Emelie Enström
FSAstud, Umeå

Ansvarig för sida:

Gelinda Jonasson 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Kommunikatör och webbredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-06-10

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.