Hoppa till innehåll

TA | Arbetsterapeuter behövs i skolan

FSA var på plats som utställare då SETT-dagarna gick av stapeln för andra året i rad, den 17–18 april 2013, på Kistamässan, utanför Stockholm.

SETT-mässan, Scandinavian Educational Technology Transformation, är en mötesplats för lärare, pedagoger, skolledare, förskollärare samt ledningspersonal inom skolan och fokuserar på det moderna lärandet. FSAs målsättning med att delta var att upplysa om vilken tillgång arbetsterapeuten är i skolan och vi fick ett otroligt stort gensvar från de över 8 200 mässbesökarna. (Riktigt alla besökte naturligtvis inte vår monter, även om det stundtals kändes så.)

Den viktigaste frågan under dessa två dagar var hur arbetsterapeuten ska få möjlighet att bli en del i skolans arbetslag. Skolan har för lite kunskap om arbetsterapeutens kompetenser och väljer i dag därför en specialpedagog eller en beteendevetare. I de fall barnen får komma till en arbetsterapeut sker oftast mötet på annan plats och tillsammans med föräldrarna. Pedagogen blir aldrig involverad och arbetsterapeuten får aldrig chansen att se eleven i skolmiljön.

I dagsläget arbetar endast cirka 10–20 arbetsterapeuter i Sverige inom eller i anslutning till skolan. På mässan fick vi hjälp av fyra fantastiska arbetsterapeuter som tog sig tid att representera FSA och svara på besökarnas frågor:

Johanna Rostedt och Eva Samuelsson, arbetsterapeuter på Skolstöd inom Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, träffar framför allt elever i behov av särskilt stöd på gymnasiet. Under mässan hade de flera föredrag om smartphones och praktiska appar, vilka lockade stor publik.

Helene Lidström är forskare och jobbar med ett projekt på Hjälpmedelsinstitutet, som bland annat har publicerat broschyren Teknikstöd i skolan. Helene har gjort ett stort interventionsprojekt, med över 500 deltagare med Bedömning av anpassningar i skolmiljön (BAS).

Einar Ljungström arbetar som arbetsterapeut i ett projekt vid Kalmarsunds Gymnasieförbund. I projektet har han kartlagt elever med kognitiva svårigheter, främst inom ordinarie gymnasieskola och Komvux. Projektet är nu inne i sitt slutskede och ska sammanställas före sommaren.

Tina Danielsson
Mässansvarig, FSA

Ansvarig för sida:

Gelinda Jonasson 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Kommunikatör och webbredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-06-10

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.