Hoppa till innehåll

TA | Visst googlar vi!

Redaktören har ordet

Stora utmaningar väntar vården, menar Håkan Eriksson, professor emeritus vid KI och en av författarna till boken Patient.nu. Patienter och klienter kan ibland mer än vårdpersonalen om sina sjukdomar och har stundtals mycket bestämda åsikter om sin behandling.

Smärtläkaren Björn Bragée, snart Arga doktorn på tv, håller med. Det är ett paradigmskifte och enbart positivt att patienterna får mer makt, säger han. Visst kan många känna sig obekväma när den rådande maktstrukturen hotas, men det finns ingen återvändo.

Han pekar på att 35 procent av patienterna i USA ställer sina egna diagnoser. Och visst, även jag har letat på nätet. Både efter orsaken till diffusa magsmärtor och svarta prickar framför ögonen. Det sistnämnda är inget farligt alls, de brukar försvinna stod det. Magen är ett svårare kapitel, det kan ju vara något slags cancer?

Nätet kan ge både bra och mindre bra information, det finns massor av sidor om allt möjligt. Det är inte så lätt att värdera för gemene man och det vet de flesta, icke desto mindre känner säkert många igen sig. Visst googlar vi!

I det här numret med Den nya klienten som tema möter du både arbetsterapeuter och brukare med erfarenheter och synpunkter. Det är en ny situation som kräver att man kan lyssna och förstå var patienten befinner sig. Ett nytt tankesätt säger några arbetsterapeuter.

Intresset för alternativa vårdformer ökar också starkt. 25 procent i en undersökning (Patient.nu) svarar att de ätit naturläkemedel under det senaste året. Egenvård är en växande marknad, inte minst på nätet.

En annan marknad som växt lavinartat är appar till smarta telefoner och surfplattor och det gäller inte bara Wordfeud och andra spel. Det finns mängder av hjälpmedel och det är inte lätt för arbetsterapeuter och andra att sålla i utbudet.

Missa inte heller artiklarna om arbetsterapi i Thailand om äldrevård och om elefantterapi för barn med autism. Lite skrämmande till en början kanske att få komma så nära dessa stora, kloka djur, men resultaten av behandlingarna är över förväntan.

Jane Bergstedt
Vikarierande redaktör

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-05-03

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.