Hoppa till innehåll

TA | Studier bekräftar nyttan

Utvecklingen av smarttelefoner, surfplattor och andra portabla mediaspelare har gått så snabbt att forskningen har haft svårt att hänga med. Men nu börjar det komma evidensbaserade studier som bekräftar nyttan med den nya tekniken.

Text: Linda McGurk

Tony Gentry, universitetslektor i arbetsterapi vid Virginia Commonwealth University, har under fyra år studerat 50 vuxna autistiska personer som använt en Ipod touch som hjälpmedel på jobbet. Enligt de preliminära resultaten minskade behovet av jobbcoachning med 50 procent efter att mediaspelaren introducerades.

– Jag var överraskad. Jag hade förväntat mig att se en skillnad, men jag trodde inte att den skulle vara så dramatisk, säger Tony Gentry.

Autistiska personer med alltifrån milda funktionsnedsättningar till grava
beteendestörningar deltog i studien, som kommer att publiceras till sommaren. Varje deltagare fick en Ipod touch, som anpassats av en arbetsterapeut för att möta specifika individuella behov. Flera olika typer av appar laddades ner, beroende på vilka svårigheter deltagarna hade på sin arbetsplats, medan andra appar redan fanns på spelaren. Bland annat påminnelseappar, att göra-listor, instruktionsvideor, självhanteringsappar och vägvisare.

– För personer med kognitiva nedsättningar är det mest kraftfulla verktyget påminnelseapparna med larmsignal. Man kan ställa in signalerna så att de ger ifrån sig olika ljud, till exempel en hund som skäller när det är dags att mata hunden, säger Tony Gentry.

De preliminära resultaten baseras på tre case från studien. En 21-årig autistisk man, som jobbade på en snabbmatsrestaurang, lärde sig att byta arbetsuppgift när han blev påmind av appen Clock. En 60-årig kvinna med autism, cp-skada och epilepsi fick lättare att klara av sitt deltidsarbete på kontor efter att hon började använda mediaspelarens appar, bland annat videor som visade hur man tar sig från ett ställe till ett annat i byggnaden och en avslappnings- och meditationsapp för att lindra stress. Och en 20-årig kvinna med Downs syndrom och autism hanterade frustrationen på sitt jobb bättre efter att bilderboksappen Storykit hjälpt henne att hålla reda på arbetsuppgifterna och hon fick använda belöningsappen iRewards på lunchen.

– Alla i studien lärde sig att använda och ta hand om Ipoden och ingen avbröt försöket. Jag tror att den här modellen fungerar bra för autistiska personer; de är väldigt mottagliga för datorer, säger Tony Gentry.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-05-03

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.