Hoppa till innehåll

TA | ”Patientmakt – en resurs och inte ett hot”

– Det är ett paradigmskifte, som ger mer makt till patienterna. Det finns ingen kunskap i dag som läkarna får som patienterna inte har tillgång till, menar Björn Bragée, läkaren som blev känd för allmänheten 2008 när han opererades för cancer på Danderyds sjukhus och larmade om dålig städning och smuts.

Text: Jane Bergstedt   

Björn Bragée är smärtläkare med egen klinik i Stockholm och i höst, närmare bestämt den 20 augusti, blir han Arga doktorn i SVT. I programmet ska han hjälpa människor som inte fått rätt vård att få hjälp att tillfriskna. Inspelningen pågår.

– Tidigare hade läkarna oinskränkt makt över vårdens utformning i allians med växande och resursrika landsting. Med start på 70-talet tog politikerna över och de har krattat manegen för patienternas bästa med ny lagstiftning som ger mer makt och inflytande.

Han pekar på vårdvalet och patientmaktsutredningens olika förslag.

– Redan i dag ställer 35 procent av patienterna i USA sina egen diagnoser. Det händer nu, en fantastisk omvälvning. Alla i vården välkomnar inte den här utvecklingen eftersom den hotar den rådande maktstrukturen, men ingen kan stoppa den. Jag möter allt fler kunniga och insatta patienter, de kan mer än jag ibland, och självklart ställer det krav på mig och på vården. Men det är ju en resurs och inte ett hot.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-05-03

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.