Hoppa till innehåll

TA | På skattjakt med elrullstol

Bokrecension av "Vilma och Jon på skattjakt".

Titel: Vilma och Jon på skattjakt, Nypon förlag
Författare: Sara Wallin Ahlström

I barnboken Vilma och Jon på skattjakt har kompisarna Jon och Vilma huvud-rollen. De är i 6-årsåldern och bor i lilla byn Frykberga, där skogen finns alldeles runt hörnet.

Vilma och Jon är som vilka nyfikna, äventyrslystna och godissugna barn som helst. Det enda som skiljer Vilma från Jon är att hon inte kan gå och därför har en elrullstol som hon tar sig fram med. Skattjakten är den röda tråden i sagan.

Författaren, som har mångårig erfarenhet som arbetsterapeut inom barn- och ungdomshabilitering, har enligt egen utsago (se intervjun Hallå där på sid 7) som mål att skapa igenkänning för barn med funktionshinder, inte peka på problemen. Tanken är att integrera funktionshindret som en naturlig del av berättelsen. Det har författaren lyckats med.

En annan styrka är just den röda tråden om skattjakten, som gör att man vill
läsa vidare, se vad som händer – kommer de hitta skatten – och finns den över huvud taget? Jag har läst den för mina barn som är 4 och 6 år, den huvudsakliga målgruppen boken är tänkt för, och de har behållit uppmärksamheten från första till sista sidan.

Däremot är den grafiska formgivningen av omslaget inte så lockande, trots flera fina illustrationer inne i boken. Det ”genomskinliga” typsnittet för titeln är lite svårläst mot omslagets bakgrund – även för en normalseende. För läskunniga barn med synnedsättning måste det vara ännu knepigare. Och Vilma och Jon skulle förstås synts på framsidan i stället för som nu på omslagets baksida.

Boken skulle även ha vunnit på att ha text och bilder omväxlande på höger och vänster sida. Nu blir det statiskt. Inga stora saker, men vill man nå en bredare publik och synas bland mängden nyinkomna barnböcker, skulle man nog ha tänkt över dessa detaljer. För den här boken är viktig – och det behövs fler!

Catharina B Tunestad

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-05-03

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.