Hoppa till innehåll

TA | Kerstin väljer det roliga

Kerstin Bergstrand ville inte ha en sjukhusgrön rollator, utan en röd. Någon sådan fanns inte 1988. Men arbetsterapeuten Eivor Carlsson löste problemet.

Text: Ulla-Karin Höynä    

Kerstin Bergstrand gick inte utanför huset förrän hon fick sin röda rollator. Hon fick betala 500 kr för omlackering, men det var det värt. Hon har två reumatiska sjukdomar och artros. Att acceptera sjukdomarna tog flera år.

Till en början ville hon inte ta emot hjälpmedel. Men mycket i hennes hem har förändrats med åren. Bland annat har köket numera höj- och sänkbara skåphyllor, tvättmaskinen och spisen är i arbetshöjd och hon har en trapphiss. Hon poängterar att hon inte vill bli av med självständigheten och kör en handikappanpassad bil, som Eivor på Ameka har varit med och provat ut. 

– Nej, man vill ju inte vara sjuk trots att man är det. Eivor har många gånger sett att jag behöver hjälp för att inte bli sämre än nödvändigt, säger Kerstin Bergstrand, 70 år, som varit patient hos Ameka sedan 2001.

När hon fick sin diagnos läste hon på och tog reda på fakta om sjukdomarna. Sedan dess har hon fått en knäprotes och opererat båda höfterna. Tidigare gick hon hos arbetsterapeuten en gång i halvåret. Det gör hon inte längre, men hon kontaktar Eivor när hon har ett praktiskt problem som behöver lösas. Kerstin vill fortsätta arbeta med sin friska sida. Hon gör smycken i glas och säljer dem i olika hantverksbutiker.  

– Jag vill leva ett utåtriktat liv trots mina krämpor. Visst blir jag trött. När orken tar slut gör den det på en gång. Men att vara sysslolös är inget liv för mig, menar hon.
 
Man kan utan tvekan beskriva Kerstin Bergstrand som en aktiv patient, som ifrågasätter och har egna idéer. Hon accepterar inte alltid Eivors förslag. Vid ett tillfälle behövde hon kryckkäppar, men de som fanns var för tunga. Hon behövde en lättare modell.

– Jag frågade Eivor – har ni inga alternativ? Så de har fått anstränga sig, men jag tror att de tycker det är roligt med patienter som har synpunkter. Vi har en bra dialog åt båda håll, tycker jag. Det måste ju stämma med ens personlighet och kännas rätt.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-05-03

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.