Hoppa till innehåll

TA | Hallå där ...

Sara Wallin Ahlström, arbetsterapeut på barn- och ungdomshabiliteringen i Falun.

Du har skrivit en barnbok, Vilma och Jon på skattjakt – berätta!

– Jag tycker det behövs barnböcker som belyser funktionsnedsättningar utan att peka på själva funktionshindret. Att spänningen i berättelsen står i centrum och funktionsnedsättningen ingår som en naturlig del.

Vad handlar boken om?

– Den handlar om kompisarna Jon och Vilma som är i 6-årsåldern, bor i samma by och som bestämmer sig för att ge sig ut på skattjakt en dag med Vilmas
elrullstol. De har hittat en skattkarta i Vilmas källare.

Hade du någon särskild tanke med boken?

– Min erfarenhet som arbetsterapeut på barn- och ungdomshabiliteringen är att det kan vara svårt för barn med funktionsnedsättning att hitta kompisar. Vi vill ge dem möjlighet till igenkänning, avdramatisera funktionshindret och i stället lyfta fram fördelarna som finns, i det här fallet Vilmas elrullstol som Jon är lite avundsjuk på.

Var det viktigt att Vilma har en synlig funktionsnedsättning, att hon sitter i rullstol?

– Nej, men i just den här boken valde vi att ett av barnen skulle göra det. I de andra böckerna vi skrivit har barnen en handartros.

Vilken målgrupp riktar ni er till?

– I första hand är det en högläsningsbok för pedagoger i förskolan, särskolan och lågstadiet. Vi tror att barn mellan 4 och 7 år har störst behållning av den. Det finns lärarhandledningar att ladda ned gratis från förlagets hemsida. Vissa bibliotek har beställt boken och några av de stora nätbokhandlarna. Det är roligt.

Vad hoppas du förmedla med boken?

– Att stärka självkänslan hos barn med funktionshinder, visa att de kan göra allt som andra barn kan – bara på ett annat sätt. Att de är barn i första hand och alla kan leka tillsammans.

Catharina B Tunestad

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-05-03

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.