Hoppa till innehåll

TA | Finns det ingen – gör en själv!

När DeLana Honaker i Texas började intressera sig för mobilappar för ett par år sedan hittade hon bara ett fåtal som var utformade för arbetsterapi. Så hon bestämde sig för att skapa en egen.

Text: Linda McGurk

– Jag hör ofta arbetsterapeuter säga ”Jag önskar att det fanns en app för det”. Men det är väldigt få arbetsterapeuter som producerar appar, säger DeLana Honaker, vars app How to do it – Therapy gjorde debut i december förra året.

Tanken är att appen ska göra det lättare för arbetsterapeuter att utforma individuella träningsprogram för brukare med hjälp av en smarttelefon. Övningarna skapas genom att olika moment dokumenteras med telefonens kamera, varpå man lägger till instruktioner till varje bild. Informationen kan sedan delas med brukaren via mejl, utskrift eller sociala medier.

– Det var väldigt mycket att lära sig i början, även för en teknikintresserad person som jag, säger hon om utvecklingsprocessen.

Numera anlitas hon flitigt som föreläsare om mobilappar och ger ofta råd till andra arbetsterapeuter som vill förverkliga sina idéer. Hon menar att det första steget är att söka bland utbudet av befintliga mobilappar, för att se om det finns ett behov.

– Troligtvis finns det redan något liknande men låt inte det avskräcka dig, för du kanske har en unik vinkling eller förbättrad funktion. Om du bestämmer dig för att fortsätta, rita upp varje skärmbild i appen och bestäm hur den ska se ut och fungera. Det här är den roligaste biten men det kan ta mycket tid också.

Efter det är det dags att kontakta en programmerare som kan skriva appens kod. Den här fasen tar generellt några månader, lite beroende på hur komplicerad appen är. Det kan också påverka prislappen på programmeringen. DeLana Honaker säger att hennes app kostade runt 25 000 kr att ta fram. Hon gjorde det mer som en service och för att hon tyckte att det var en bra idé, än för att tjäna pengar på den.

– Marknaden för terapiappar i USA är liten, så jag är nöjd om jag får in tillräckligt för att täcka mina kostnader. Den kommer i alla fall inte göra mig till miljonär!

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-05-03

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.