Hoppa till innehåll

TA | Dålig kunskap ger bristfällig vård

Ina Åkerberg tänker sig för flera gånger innan hon uppsöker akuten. Av erfarenhet vet hon att hon sällan får den vård hon behöver. Kunskaperna brister.

Text: Ulla-Karin Höynä

Besöket på akuten brukar sluta med att hon förklarar för läkaren vad hennes funktionsnedsättning innebär och får svaret ”Du verkar kunna mer än jag” följt av ”Gör som du brukar”, eller rådet att inte röra på sig. Ett märkligt råd med tanke på att hon är rullstolsburen.

– Jag sitter i stol och kan inte gå mer än ett par steg, säger Ina Åkerberg.
Hon menar att man känner sig väldigt maktlös när man inte får hjälp. För Ina Åkerbergs del handlar det om att hon börjat känna värk i axlar och rygg.

Hon föddes med ryggmärgsbråck och har en sjunt, som sköter dräneringen av vätska från huvudet. Sjunten har hon haft sedan hon föddes, men till skillnad mot för många andra, ställer den inte till problem. Sjunten väcker intresse på akuten och vårdcentralen och där får hon svara på frågor om den och hur den fungerar.

Om man har en funktionsnedsättning ska man inte behöva bli bemött på ett förnedrande sätt eller bli förlöjligad, vilket har hänt hennes vänner. Eller bli betraktad som mindre vetande för att man har en skada i ryggmärgen.

– Jag ser mig själv som en vanlig människa, som vem som helst – jag är inte min skada, förtydligar Ina Åkerberg och tillägger:  

– När jag ifrågasätter läkarens ordination bemöts jag med kommentaren ”jag har gått sju år på läkarlinjen”, som att läkaren skulle ha bättre kunskap än vad jag själv har om min funktionsnedsättning.

Hon poängterar att alla människor är individer och att man måste lyssna på var och en. Lite drastiskt säger hon att hon ”spyr på ordet normal”.  

– Inom vården bedöms man efter en mall. Har man migrän får man ett antal standardfrågor. Svarar man nej på allt blir slutsatsen ”Det är inget fel på dig”.  
Ina Åkerberg är listad hos Spinalis ryggmärgsbråcks-team i Stockholm och går på kontroll en gång per år. Dit vänder hon sig också när det är något som rör hennes skada.

– Där ser man helheten. De vet vem jag är och min styrka, avslutar hon.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-05-03

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.