Hoppa till innehåll

TA | Utan nya perspektiv står livet stilla

Redaktören har ordet

Nya perspektiv – vad innebär det? Att tvingas vända blad, vidga vyerna? Eller att själv lyfta blicken, försöka se med nya ögon på omvärlden, jobbet eller dina närmaste? Eller att infria nyårslöftet som en början på något nytt?

När vi planerade inför det här numret insåg vi snabbt att begreppet rymmer ganska mycket och kan ha olika innebörd för var och en. Så, hur närma sig detta breda, allmängiltiga begrepp? Svar: genom att snäva in och vinkla specifikt mot vissa områden som kan tänkas intressera er medlemmar! Det är så vi journalister gör. Skär upp livet och världen i små tårtbitar som vi sen försöker presentera så aptitretande som möjligt, för att du som läsare inte ska kunna motstå artikeln, utan börja läsa. Allra helst önskar vi att du även blir berörd, inspirerad och får med dig något. Då har vi nått vårt mål!

I det här numret presenterar vi ett urval ”nya perspektiv”. Bland annat möter du tre arbetsterapeuter som lämnat yrket bakom sig, men som haft och ännu har, stor nytta och glädje av sin yrkeskompetens, både under resans gång – och i sitt
nuvarande jobb som chefer inom nya områden och branscher. Det säger en del om utbildningen och yrkets potential: möjligheterna är många! Det är bara du själv som sätter gränserna för vart du vill befinna dig i dag, i morgon eller i framtiden. Något att begrunda.

En som vidgat vyerna beträffande behandling är arbetsterapeuten Marie Hansson i Malmö. Hon utövar medicinsk yoga på cancersjuka patienter i deras hem och på hospice. Linda och Inger är två av hennes patienter. Läs om deras upplevelse av yogan, hur den stärkt dem, och om Maries erfarenheter.

Att bli pensionär innebär också att få nya perspektiv på tillvaron för det flesta; såväl friheten att plötsligt kunna fylla dagarna med sådant som mest intresserar en – som den ekonomiska omställningen med en tunnare plånbok.

TA har mött fyra arbetsterapeuter som berättar om livet efter pensionen. Läs mer om detta och få bättre koll på pensionen genom vår ”pensionsskola”!

Sharon Britnell, ordförande i världsorganisationen för arbetsterapeuter (WFOT), spår att sociala frågor kommer att få en större betydelse för arbetsterapeuter runt om i världen, att det är genom detta område som vi kommer inhämta många ”nya perspektiv” framöver. Som hon säger: fattigdomen i världen kan vi inte ändra på – däremot vårt sätt att tänka och agera utifrån omständigheterna.

Catharina B Tunestad
Chefsredaktör

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-03-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.