Hoppa till innehåll

TA | Stor omställning för Dagny

Skiftet från yrkesarbetande till pensionär blev en omställning för Dagny Vikström – på mer än ett sätt.

Text: Fredrik Mårtensson

– Jag var inte förberedd på att det skulle bli så stor ekonomisk skillnad. Samtidigt lever jag i praktiken i ett ensamhushåll numera eftersom min man blivit sjuk och flyttat in på ett äldreboende, säger Dagny Vikström, eller ”Demens-Dagny” som hon kallar sig när hon föreläser och handleder om demenssjukdomar.

Kanske är det symboliskt, för det är till en stiftelseägd fastighet vid namn Hus för gamla i Luleå som tidskriftens utsände beger sig för att träffa Dagny. Men hon understryker:

– Det är inget äldreboende, utan ett centralt och praktiskt boende för äldre.
I 30 år arbetade Dagny som arbetsterapeut i Norrbotten. Halva tiden i sjukhusmiljö i Luleå, därefter inom kommunen.

I oktober 2011, i samband med sin 65-årsdag, gick hon i pension och de första pensionsbeskeden var ingen munter läsning.

– Det var lite av en chock. Först verkade det som att jag bara skulle få ut runt 8 500 i månaden. Vad är det här? tänkte jag. Trots allt hade jag jobbat i
30 år och haft ganska bra lön, runt 30 000, under de sista åren.

– Jag var inte särskilt förberedd på de ekonomiska konsekvenserna och kan också känna att pensionssystemet är lite av ett virrvarr med olika delar som är svåra att ha koll på.

Med tillägg blev den samlade pensionen ändå en bit över 13 000 kronor efter skatt. Men utan extrainkomsterna från föreläsningar, i snitt 2–3 gånger i månaden, skulle ekonomin vara kärv.

– Förutom boendet har jag inte behövt dra ner på någonting. Nu bor jag i en enrummare på 27 kvadrat.

Dagny tycker inte att det varit svårt att anpassa sig till pensionärslivet.

– Det talas ju ofta om att man ska aktiveras, men jag behöver ingen annan som gör det åt mig. Jag är en ganska aktiv person som har mina projekt med bloggning, föreläsningar och även en företagsidé som jag utvecklar med en av mina systrar. Samtidigt hälsar jag på min man dagligen, träffar ofta släkt och goda vänner och spelar lite Wordfeud mellan varven, säger Dagny och fortsätter:

– Jag har ett bättre förhållande till tid och ledighet numera. Det finns inget värde i att aktivera sig eller fylla kalendern bara för att ha något att göra. Hellre då att ha luckor i kalendern och bara njuta av livet.

Hon upplever att det varit till stor nytta att ha erfarenhet från ett långt yrkesliv som arbetsterapeut.

– Det är ingen tvekan om den saken. Det tror jag man känner ännu tydligare som pensionär att jobbet skolat oss i att vara rationella och ta hand om oss själva på ett bra sätt. Jag har aldrig för en sekund ångrat mitt yrkesval!

Personfakta

Namn: Dagny Vikström.
Ålder: 66 år.
Bor: Lägenhetet i centrala Luleå.
Senaste arbetsplats: Luleå kommun med demensvårdsutveckling.
Pension: 14 477 kr i allmän pension samt cirka 2 800 kr i tjänstepension.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-03-22

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.