Hoppa till innehåll

TA | Mona-Lisa flyttade in i sommarstugan

Engagemanget, nyfikenheten och lusten att lära nytt finns kvar. Hennes identitet som arbetsterapeut har heller inte rubbats. Men nu är Mona-Lisa Svensson i första hand seglare och farmor – och tomheten efter ett långt yrkesliv fyller hon med ideellt arbete.

Text: Elisabeth Klingberg

Om hon fått välja hade hon struntat i det här med pensionärsliv på heltid.
40 år i yrket har gett henne kunskaper och erfarenheter som arbetslivet
fortfarande skulle kunna dra nytta av.

– Det är nästan slöseri. Och lite orättvist – en läkare jag träffade på vårdcentralen var 75 år och jobbade fortfarande. Det hade jag också gärna gjort, säger Mona-Lisa Svensson som gick i pension för tre år sedan.

Hon uppskattar alla utvecklingsmöjligheter som yrket gett henne. Bland annat har hon skaffat sig spetskompetens inom bostadsanpassning, handrehabilitering och kognitivt förhållningssätt. Hon har också startat patientutbildningar tillsammans med en sjukgymnast. Först för reumatiker, senare för KOL-patienter.

När Mona-Lisa Svensson gick i pension vid 67 hade arbetsgivaren svårt att ersätta henne.

– Jag fick jobba ytterligare åtta månader med KOL-skolan på halvtid. Det var en bra övergång, för när jag väl gick i pension fick jag abstinens. I början åkte jag ofta dit med bullar för att se vad som hänt och prata lite.

Engagemanget för KOL-patienterna gjorde att hon fick kontakt med osteoporosföreningen i Västra Götaland. Numera sitter Mona-Lisa i patientföreningens styrelse och föreläser regelbundet om benskörhet på äldreboenden och pensionärsföreningar.

Och hon har fler ideella uppdrag.

– Jag brukar jobba i en second hand-butik på Särö. Dessutom är jag god man för en bekant, säger hon.

Ekonomiskt sett klarar hon sig bra och det beror på att hon för några år sedan minskade sina utgifter rejält. Då bodde hon i ett ärvt gammalt hus – som tursamt nog hade en sommarstuga på tomten.

– Jag vinterbonade stugan och fixade ett bättre badrum. Nu bor jag där och hyr ut huset till min son, säger hon.

Med barnbarnen som närmsta granne och silversmide som intresse har hon inga problem att fylla dagarna med aktiviteter. Hon är också diplomerad massör med egen massagebänk. Rätt som det är får hon besök av vänner och bekanta som har ont någonstans.

Men den stora passionen är segling. Ombord på det 40 fot långa segelfartyget Elida kryssar hon mer än gärna mellan öarna på den spanska sydkusten.

– Jag brukar segla ungefär sex veckor om året. Nästa vecka är det dags igen, då flyger jag till Kanarieöarna för två veckors segling.

Personfakta

Namn: Mona-Lisa Svensson.
Ålder: 71 år.
Bor: Billdal utanför Göteborg.
Senaste arbetsplats: Primärvårdens rehab i centrala Göteborg.
Pension: 11 463 kronor i månaden i allmän pension. Tjänstepension, 3 778 kronor i månaden, fram till 2015. Dessutom en liten pension från anställningar i
Tyskland samt en mindre, tidsbegränsad summa från privat pensionssparande.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-03-22

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.