Hoppa till innehåll

TA | ”Med två i hushållet klarar vi oss”

Leo 18 månader och Alice åtta veckor, ”aktieklubben för pensionerade arbetsterapeuter”, sommarstugan och resor med maken. Efter 30 år som arbetsterapeut har Marianne Winblad fullt upp med livet som pensionär.

Text: Anki Wenster

Med hiss från markplan till tredje våningen landar man i Marianne Winblads ljusa trerummare med stor inglasad terrass, där man skymtar Turning Torso. Här bor hon sedan en tid tillbaka med sin man. Funktionellt och framkomligt. Utan trösklar, breda dörrposter och badrum som fungerar även om behov av hjälpmedel dyker upp framöver. Tecken på en arbetsterapeuts tankar om ett hållbart boende kanske?

– Ja, så är det och vi letade länge innan vi hittade just den här lägenheten. När vi flyttade från vår villa hade jag vissa krav, säger Marianne medan hon visar runt.

– Sedan ville vi bo nära service och det har vi i Limhamn, med affärer, bibliotek och apotek. 

Hon gick i pension ett år tidigare än planerat för fyra år sedan, vid 64. En operation till följd av hennes reumatism, som hon haft sedan 80-talet, gjorde det svårt att arbeta fullt ut.  En annan anledning var omstruktureringar på arbetsplatsen.

Att bli pensionär var inget hon funderade särskilt över. Hennes make var pensionerad sedan flera år, vilket var en anledning till att det kändes bra. Men visst saknar hon kontakten med patienterna.

– Det händer fortfarande när jag ser en ”patient” på stan, att jag tänker: där hade jag kunnat göra något, säger hon.  

Dagarna är fyllda av aktiviteter som passning av barnbarnen, promenader och träning. Och så har hon sin aktieklubb som består av sju pensionerade kursare från arbetsterapeututbildningen. De ses varje månad för att planera
köp- och aktieförsäljningar och satsa en mindre summa.

Var tanken att det skulle bli ett tillskott till pensionen?

– Nej, så är det inte, ler hon. Vi har träffats sedan vi slutade utbildningen i början av 1980-talet och bildade aktieklubben först för femton år sedan. Det är en bra anledning att fortsätta träffas.

Ekonomin oroar inte Marianne Winblad nämnvärt som situationen ser ut just nu. De är två i hushållet och unnar sig en del resor, men för övrigt är utsvävningarna små.

Men visst har hon funderat ibland över hur hon skulle kunna klara sig på egen hand, på sin ”lilla” pension, som dessutom påverkats av deltidsarbete under en stor del av yrkeslivet på grund av hennes sjukdom.

Har du något råd till blivande pensionärer? 

– Sätt dig inte ner. Var aktiv och ta tag i något ganska snabbt.

Personfakta

Namn: Marianne Winblad.
Ålder: 68 i år.
Bor: Limhamn i västra Malmö.
Senaste arbetsplats: Skånes universitetssjukhus i Malmö, med handrehabilitering på ortopediska kliniken.
Pension: ”Det är privat”.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-03-22

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.