Hoppa till innehåll

TA | Linda och Inger har fått ett inre lugn

Linda Lindström har en elaktartad hjärntumör och vet att hennes dagar är räknade. Tidigare vaknade hon flera gånger varje natt. Nu sover hon åtminstone fem timmar i sträck tack vare yoga-behandlingen. Inger Andersen är på väg tillbaka till arbetslivet efter en lång behandling mot bröstcancer. Hon har också positiv erfarenhet av yogan. – Glädjen har kommit tillbaka, säger hon.

Text: Maja Didrikson    

Marie Hansson och Linda Lindström sitter mitt emot varandra på var sin stol. Yogabehandlingen inleds med att de tillsammans tar några djupa, lugna
andetag. Det handlar om att landa i nuet och slappna av. Kroppsdelarna
gås igenom bit för bit.

Lugn musik hörs svagt i bakgrunden. Vi befinner oss hemma i Lindas vardagsrum, som är ljust inrett med vita väggar. En vacker kristallkrona hänger i taket. Marie instruerar Linda.

– Föreställ dig att huvudet är som en heliumfylld ballong, som vill lyfta uppåt, medan svanskotan är som ett ankare som förankrar dig nedåt, beskriver hon.

Övningarna är långsamma och avslutas med vila och att känna känslan i
kroppen efteråt.

Första övningen består av att lyfta axlarna på inandning och att sänka dem på utandning.

– Gör den här sköna rörelsen i takt med din andning. Låt nyckelbenet få en chans att balansera sköldkörteln i halsen, som stabiliserar ämnesomsättningen, fortsätter Marie.

De båda är djupt koncentrerade. Linda Lindström rör sig meditativt. Marie fortsätter beskriva bildligt och poetiskt rörelserna och informerar om vilken
nyttig effekt de ger kroppen.

– Tibetansk blomma. För ihop händerna framför bröstet. Andas in, sträck armarna uppåt och öppna dem. För ihop händerna igen och låt händerna komma samman framför bröstet.

Yogan görs mjukt efter förmåga. Ibland kan inte patienten göra övningen, men tänker sig den i stället. Även då gör övningen effekt.

– Du låter lotusblomman få öppna upp och sluta sig en sista gång, och låter så händerna få komma ned igen.

Yogapasset följs av vila och en stunds meditation. Behandlingen avslutas med att föra ihop händerna framför bröstet och föra den goda energin vidare.

– Sträck upp händerna om du vill föra energin till det du är en naturlig del av. För händerna framåt för att sprida den goda energin till alla medmänniskor. Ta några långa, djupa andetag och fyll på av den lugna energin som räcker länge, instruerar Marie.

Efter behandlingen går hon och Linda tillsammans igenom och utvärderar hur yogan var, hur Linda mår och planerar inför nästa vecka. Linda får även möjlighet att ta upp om hon har några frågor till någon annan i teamet på Hospice.

Linda Lindström har levt i tjugo år med bröstcancer, som nu spritt sig till hjärnan. Under flera år hade hon svåra sömnproblem, ångest och ett väldigt oroligt tankebrus. Yogan har lett henne in i en rutin, så att hon kan sova igen.

– Man sätter sig i en behaglig, underbar, fridfull känsla. Man vill flyta iväg, beskriver hon.

Vi har förflyttat oss till köket. Kaffedoft sprider sig i rummet. Hunden ligger rofyllt på golvet.

– Jag går mycket bättre nu. Det beror på meditationen och yogan, tror jag, säger hon och ler.

Förut var hon väldigt rädd. Nu har hon fått kontakt med sitt inre, som hon uttrycker det.

– När man är stressad och har ångest hjälper yogan mycket. Den lugnar ned tankarna. När man andas lugnt får man kontroll över situationen.

Tidigare upplevde hon ibland en känsla av att vara ”vilse i skogen”.

– Jag har hittat tillbaks till mitt centrum igen. När tankarna är ute är det däremot kaotiskt i huvudet.

Under en period kunde hon varken sova eller vara vaken. Hon gick ibland upp mitt i natten och lagade mat. Hennes man var orolig.

– Senaste tiden har jag sovit fem timmar i sträck om natten. Hon för stilla händerna uppåt, med handflatorna mot varandra.

– Jag älskar när vi går upp med händerna och ger energi. Och kramen. Man kan älska sig själv även om man är sjuk, säger hon och visar övningen genom att krama om sig själv.

Hon tycker att yogan bidrar till att ge henne goda tankar, att vara i harmoni och balans.

– Man vaknar till och ser det vackra. Ofta missar vi de där små, fina sakerna i livet. Vi springer förbi dem.

Dagen efter yogabehandlingen hos Linda ska Marie hem till Inger Andersen, en annan av hennes patienter. Hon är på väg tillbaka ut i arbetslivet efter en flerårig behandling av bröstcancer.

– I yogan finns så mycket acceptans och kärlek till dig själv, utan att du behöver prestera. Du är bara och så ska det vara, säger Inger.

Hon är lång med blont, lockigt hår. Med ivriga gester pratar hon om hur prestationsinriktat vårt samhälle är:

– Man hittar så mycket i kroppen som man inte hinner lyssna på. Genom
yogan får kroppen tillfälle att prata. Marie berättade att man kan göra yogaövningar genom att bara tänka på dem. När jag hade svårt att sova gjorde jag det och det hjälpte, berättar hon.

Nu kan hon slappna av i kroppen. På köpet har en lugn glädje kommit fram.

– Yogan har lärt mig att vara med mina känslor, att vara den jag är. Att inte kunna sträcka ut kroppsdelarna ordentligt gör ingenting.

– Övningarna är lugna och långsamma, säger hon och visar genom att sakta sträcka ena armen uppåt.

I gamla böcker dekorerade med tyger, pärlor och annat återanvänt material har Inger skrivit om sina upplevelser i form av poetiska kloka ord och dikter.

– Yogan gör att jag kan fokusera på det jag kan och att jag gläds över att vara den jag är, summerar hon.

Fakta: Studier visar på positiv effekt

Den medicinska yogabehandlingen är utarbetad vid Institutet för Medicinsk Yoga, IMY, i Stockholm, och har sin grund i Kundaliniyoga. Den används allt mer inom hälso- och sjukvården i Sverige och i andra länder. Alla som undervisar i Mediyoga, som den också kallas, har en medicinsk grundutbildning. IMY är ett yogiskt utbildnings-, forsknings- och rehabiliteringsinstitut, som arbetat med medicinsk yoga i Sverige sedan mitten av 1990-talet och är det största i Skandinavien på området.

Ett flertal studier och projekt har visat på en positiv effekt av yoga vid rehabilitering av exempelvis cancerpatienter.

Mediyoga var en av de fysiska aktiviteterna som erbjöds patienter som genomgått cancerbehandling i projektet LoA, Livskraft och aktivitet, som pågick mellan 2009–2010. LoA var ett samarbetsprojekt mellan Onkologiska kliniken i Malmö,
Försäkringskassan i Malmö och Lydiagården, som är ett resurscentrum för patienter som genomgått cancerbehandling.

Utvärderingen av projektet beskrev ett flertal positiva effekter. Bland annat upplevde deltagarna ökad energi, mental återhämtning och acceptans för sjukdomen, förutom bättre andning och rörlighet. Även känsla för sammanhang och delaktighet i livet ökade för deltagarna.

Vårdcentralen i Nora och Vårdvetenskapligt forskningscentrum vid Örebro läns landsting genomförde en studie år 2011 i samarbete med IMY, där man undersökte yogans effekt vid stressrelaterade symtom och sjukdomar hos patienter inom primärvården. Även där fann man att yogan minskade stress och oro vid stressrelaterade symtom.

I dagsläget erbjuder ett tjugotal vårdcentraler i Sverige medicinsk yoga vid rehabilitering. På Falu Vårdcentral erbjuds medicinsk yoga på remiss som gruppbehandling. Där utförs den av en arbetsterapeut. 

Yogan är även öppen för patienter som listat sig på vårdcentralen, men dessa får då gå i en öppen grupp.

Amerikanska studier visar på liknande resultat, bland annat en undersökning vid Universitetet i Calgary i Kanada från 2012 där prostatacancerpatienter som fått medicinsk yoga också visade en tydlig minskning av stress och trötthet.

Källor: Samordningsförbundet Finsam (projektet LoA), Landstinget i Dalarna, Institutet för Medicinsk yoga, University of Calgary, Kanada.

Catharina B Tunestad
Maja Didrikson

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-03-22

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.