Hoppa till innehåll

TA | ”Jag har fått en värdemätare på min kunskap”

Tjänster för specialister i arbetsterapi är sällsynta, men Johanna Ellung har sedan ett halvår ett nytt jobb som tillvaratar hennes kompetens som specialist. Det ger henne utvecklingsmöjligheter och möjlighet att påverka arbetet.

Text: Anki Wenster

– En kollega i specialistrådet uppmuntrade mig att påbörja en ansökan till specialistutbildningen redan 2004. Jag var bara trettio år, precis klar med min magisterexamen och saknade en del kurser för att gå vidare. Så för mig var den ett bra redskap för att se åt vilket håll jag ville styra min fortbildning, säger Johanna Ellung.

För hennes del har vägen till specialist varit en lång process som pågått under många år. Hon blev klar 2011, men däremellan fick hon två barn och gjorde uppehåll för föräldraledigheter. När hon slutligen tog sin specialistexamen väntade kliniskt arbete på Karolinska universitetssjukhuset, som hon vid den tiden kombinerade med att vara adjungerad klinisk adjunkt på arbetsterapeutprogrammet på KI.

Det var en härlig känsla att ”gå i mål” som specialist efter så många år, säger Johanna Ellung som kände att hon fått en värdemätare på sin kunskap. I samma veva som hon började fundera på vad hon ville göra dök det upp en tjänst på KI.

Det ledde till att hon tog steget från landstingsanställd till statsanställd och sedan ett halvår hittar man henne som adjunkt och samordnare för verksamhetsförlagd utbildning på sektionen för arbetsterapi på KI.

– Jag arbetar till stor del med konsultation och handledning av både studenter och handledare, som är en viktig del av min roll som specialist, och ett av mina specialistområden. Jag har även fortsatt utbilda mig inom pedagogikområdet genom en vidareutbildning, säger hon.   

Att vara specialist ser hon som en fördel även om vägen dit krävt både prioriteringar, mycket tid och engagemang, det är hon klar och tydlig med. Men att ge sig ut på okända marker har för hennes del medfört att hon fått upp ögonen för sådant som hon tidigare inte sett, påpekar hon, vilket i sin tur i en positiv riktning lett vidare till nya utmaningar – utan att hon medvetet planerat för det.    

– Jag är tryggare i min kunskap och för mig har det varit en styrka att se vad jag har med mig i min ryggsäck. Jag stortrivs som arbetsterapeut och har ett engagerande och självständigt jobb med stora påverkansmöjligheter.

Lönemässigt har det haft betydelse, men mer av den anledningen att jag bytt jobb än blivit specialist. Något jag däremot ser som ett problem är att det är ont om tjänster för specialister. 

Har du några råd att ge arbetsterapeuter som funderar på specialistutbildning?

– För mig var den en jättegod hjälp för målstyrning och att jobba vidare långsiktigt med mina kurser. Av äldre kollegor har jag hört att specialistutbildningen på ett bra sätt summerat deras yrkesliv.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-03-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.