Hoppa till innehåll

TA | Ingen temposänkning för Birgitta

Birgitta Brodin trivs bra med tillvaron som pensionär, trots den låga pensionen. Hennes kalender är fulltecknad med olika aktiviteter och familjeåtaganden. – Den alltid är med, säger hon.

Text: Ulla-Karin Höynä

Även om kalendern spelar en stor roll i Birgittas liv, är hon flexibel och tycker om att göra saker med kort varsel.  

– Att tänka på aktivteter är något som jag har med mig från mitt yrke som arbetsterapeut. Allt behöver inte vara så påkostat. Jag tycker att det enkla är mycket värt. När man är ute och fikar kan det räcka med en kopp kaffe. Det finns så många andra värden, som när man möter andra människor. Jag tycker heller inte att man ska vara rädd för att göra saker på egen hand, fortsätter Birgitta. 

I tjugo år arbetade hon på en rehabiliteringsklinik på Danderyds sjukhus. Hon stannade kvar sex månader efter sin 65-årsdag, men längre än så ville hon inte arbeta. Hon längtade efter att få egen tid för att odla intressen och ta hand om sin gamla mamma.

Numera fyller hon dagarna med en kurs i litteraturvetenskap på Senioruniversitetet, hon är inne på femte terminen. En dag i veckan passar hon barnbarnen. Hon går även på vattengympa ett par dagar i veckan och umgås med sin syster, som är rullstolsburen sedan några år. Birgittas man arbetar fortfarande, men inte heltid, så de har tid att göra saker tillsammans.

– Kursen på Senioruniversitetet är väldigt berikande och stimulerande, och man upptäcker nya sidor hos sig själv. När jag arbetade och hade tre barn fanns det ingen tid till läsning, det saknade jag. Men det har jag tagit igen nu, säger Birgitta Brodin.  

Samtidigt som hon blev pensionär sålde hon och hennes man villan och flyttade till en lägenhet. Det bidrog till att livet blev enklare på många sätt och de slipper tänka på oförutsedda kostnader som kan dyka upp när man bor i villa. Under de yrkesverksamma åren funderade hon inte särskilt mycket på pensionen, även om hon hade ett eget pensionssparande. När hon väl blev pensionär förvånades hon ändå över den stora ekonomiska skillnaden och att pensionen var så liten. Hon har dock en förtröstansfull inställning till livet som gör att hon ser möjligheterna snarare än hindren, oavsett de ekonomiska ramarna.   

– Nej, det har inte legat för mig att oroa mig för ekonomin. Ibland slösar jag och ibland snålar jag. Jag älskade mitt jobb och omskolade mig till arbetsterapeut när jag var lite äldre, det ångrar jag inte, säger Birgitta Brodin som innan dess arbetade på kontor.             

Personfakta

Namn: Birgitta Brodin.
Ålder: 73 år.
Bor: Danderyd, Stockholm.
Pension: Alllmän pension samt eget pensionssparande.

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-03-22

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.