Hoppa till innehåll

TA | Hallå där ...

Moa Yngve, 27, leg. arbetsterapeut som arbetar på InnovationskonterEtt i Linköping.

Vad gör man på InnovationskontorEtt?

– Vi stimulerar och stöttar forskare, studenter och anställda vid Linköpings universitet med att föra ut deras kunskap och idéer som kan vara till nytta för samhället.

Vad är din uppgift?

– Jag är projektledare och jobbar mot studenterna på Campus Norrköping och Hälsouniversitetet. Min främsta roll är att fungera som coach för de som har idéer om hur man kan utveckla vården eller olika produkter, hur de kan gå vidare.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Det är lite olika, men en stor del ägnar jag åt inspirationsföreläsningar om entreprenörskap, hur man identifierar behov, möjligheter och startar eget. En
annan del är coachning av studenter.

Hur kommer det sig att du började arbeta här?

– Jag läste själv på arbetsterapeutprogrammet i Campus Norrköping där vi har ett samarbete med ingenjörsstudenter. Under en kurs arbetade vi med att ta fram en produkt för rullstolsburna personer, tänkt att öka självständigheten när de är ute och handlar. Vi ville ta produkten ett steg vidare och fick då kontakt med InnovationskontorEtt som hjälpte oss. Strax efteråt blev jag tillfrågad om jag ville jobba extra med ett projekt hos dem, som handlade om att förbättra attityderna inom hälso- och sjukvården när det gäller entreprenörskap. Efter examen dök en projektanställning på heltid upp som jag sökte och fick. På den vägen är det.

Varför är så många skeptiska till entreprenörskap inom vården?

– Man förknippar det främst med vinstintresse, vilket många tycker är opassande i vårdsammanhang. Men så ser inte jag på det. För mig handlar entreprenörskap om att utveckla vården och förbättra för patienterna.

Är du på rätt plats tycker du?

– Absolut! Som arbetsterapeut är man ofta kreativ och har lätt identifiera problem och hitta lösningar. Det är en bra, spännande kombination, som passar arbetsprocessen här med att hjälpa studenterna att uppfylla sina mål.

Catharina B Tunestad

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-03-22

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.