Hoppa till innehåll

TA | ”Roligt få arbetsterapeutkollegor igen”

TA möter Maj-Britt Lantto i "Mitt i vardagen".

Text: Ulla-Karin Höynä       

Det nya året blir något av en nystart för Maj-Britt Lantto. Efter nio år som hjälpmedelskonsulent återvänder hon till yrket som arbetsterapeut. Vilka erfarenheter tar du med dig till ditt nya jobb?

– Min breda kunskap och erfarenhet i fråga om hjälpmedel. I rollen som hjälpmedelskonsulent har jag lyssnat av och ställt frågor för att kunna ge råd och stöd till förskrivaren. Det speciella är att man är med i hela processen, till dess att patienten får sitt hjälpmedel och där kommer jag att vara.

Hade du någon erfarenhet av hjälpmedel innan du började som konsulent?

– Jag hade arbetat med strokerehabilitering. Jag tyckte att tjänsten lät
spännande och sökte den. Jag gillar utmaningar och att inte veta vad resultatet kommer att bli. Jag vill gärna prova på nya saker och var med och startade en stroke-enhet när jag arbetade i Västernorrland, samt deltog i ett projekt med hemrehabilitering.

– Efter 13 år i Sollefteå, där jag även arbetat som distriktsarbetsterapeut, ville jag tillbaka till Luleå och en tjänst som arbetsterapeut inom äldreboende.

Vad har varit mest givande under de här åren?

– Att utveckla idéer som gjort att vi kunnat skapa nya rutiner för vår verksamhet. Resultatet blev bland annat en webbaserad handbok för hjälpmedel. Rutiner som gör att arbetet blivit mer lätthanterligt för alla. Jag har deltagit i en arbetsgrupp med representation från fem kommuner, som arbetat med att ta fram gemensamma riktlinjer för hjälpmedel i Norrbottens kommuner.

– Hösten 2012 samverkade arbetsgruppen med landstinget. Det har resulterat i gemensamma riktlinjer från 2013 för Norrbotten.

Vad väntar dig närmast?

– Jag ska flytta till ett nytt områdeskontor där det finns en till arbetsterapeut och en sjukgymnast. Det ska bli roligt med kollegor och att komma in i arbetet igen som arbetsterapeut. Jag ser det som en förmån att arbeta med olika professioner. Det är en viktig del i arbetet. Vi kommer att ha ett nära samarbete med hemtjänsten. Vi arbetar ju alla mot samma mål, nämligen patientens.

– Från februari i år ingår vi i en ännu större organisation, som innefattar både särskilda boenden och arbete i hemmen. Kommunen tar över kostnadsansvaret för 88 procent av alla hjälpmedel, så det blir en stor förändring jämfört med tidigare, som handlat om 20 procent.

Personfakta

Namn: Maj-Britt Lantto.
Ålder: 54 år.
Bor: Luleå.
Familj: Man, vuxen dotter och två vuxna bonusbarn.
Läser just nu: Ingen bok, men vanligtvis skönlitteratur.
Arbetar som: Arbetsterapeut inom kommunen.
Arbetsterapeutexamen: 1989.
Roligaste ämne: Neurologi.
Arbetsterapeutens styrka: Att utifrån patientens behov, mål och förutsättning kunna ge råd och stöd och hjälpa till med de åtgärder som behövs i vardagen. 

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-02-15

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.