Hoppa till innehåll

TA | Hallå där ...

Sara Hjalmarsson, leg. arbetsterapeut och ledamot i Reumatikerförbundets styrelse.

Hur kommer det sig att du sitter i Reumatikerförbundets styrelse och hur länge har du suttit där?

– I tolv år. Jag har, liksom de flesta andra förtroendevalda inom förbundet, själv en reumatisk sjukdom. Det ger en bred kompetens om olika reumatiska sjukdomar och frågor som vi arbetar med. Jag fick min diagnos när jag var fyra år gammal.
Berätta om din bakgrund!

– Jag är leg. arbetsterapeut i botten, men jobbar som ombudsman på Astma- och Allergiföreningen i Östergötland sedan 2008. Dessförinnan arbetade jag många år med elever som behövde särskilt stöd i grundskolan.

Ser du några fördelar med att vara arbetsterapeut för uppdraget?

– Absolut! Jag har haft regelbunden kontakt med sjukvården sedan jag var liten. Att ha patientperspektivet tillsammans med arbetsterapeutens ”ögon” gör att jag lättare ser helheten, vilka frågor som behöver lyftas.

Vilka tänker du främst på?

– De stora förändringarna på hjälpmedelsområdet. Landstinget anser att man ska förskriva mindre, att man inte har råd. Det innebär att individen i många fall blir hänvisad till att själv söka reda på hjälpmedel som finns på marknaden. Problemet är att långt ifrån alla vet vad han eller hon behöver. Jag skulle gärna även se fler arbetsterapeuter som forskar, de är alldeles för få i dag!

Någon annan fråga du brinner lite extra för?

– Reumatikerförbundet har på olika sätt medverkat till att Bankernas Automatbolag har tagit fram nya bankomater som nu testas på olika håll i landet. Kortet ska sticka ut minst 20 millimeter längre än i de gamla automaterna. Det ska underlätta om man har nedsatt handfunktion. Samhället går alltmer mot att betala med kort eller mobil. Det kan dock vara rätt besvärligt för en person med stela och värkande händer.

Du sitter även i FSAs brukarråd sedan två år– berätta!

– Det är jättespännande att hitta och driva gemensamma frågor i samråd med representanter från andra brukarorganisationer och FSA. Det vidgar vyerna.

Catharina B Tunestad

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2013-02-15

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.