Hoppa till innehåll

TA | Salsasteg till latinska rytmer

– Man blir glad, pustar Birgitta Hedstigen, 70 år, och ser svettig men nöjd ut efter 45 minuters intensiv dans till latinska rytmer.

Text: Anki Wenster

De sista dropparna i vattenflaskan försvinner samtidigt som en välbehövlig handduk läggs om nacken.

På Dammfrigården, en av mötesplatserna för seniorer i Malmö, är det zumba på tisdagsförmiddagar. Från början var tanken att erbjuda ett zumbapass i veckan. Men första gången dök 25 personer upp och man fick raskt ordna ännu en grupp. I dag är tio seniorer på plats och Monika Dobreskov från Studieförbundet Vuxenskolan drar i gång dansen till musiken Danza Kudoro i snabbt tempo – men alla ser glada ut och hänger med.    

– Det lät så roligt med zumba, säger Birgitta Hedstigen, som var nyfiken och ville testa trots att dans inte tidigare varit något hon ägnat sig åt. Men nu har hon provat både salsa och lambada.

Det är mycket glädje och skratt och uppmuntrande kommentarer när zumbagänget anstränger sig för att koordinera ben och armar. 

– Det är skönt så länge man kan röra sig och det är mycket enklare att röra sig till musik än utan. Jag tror det är viktigt att man hittar en aktivitet som är rolig. Har du någonsin sett någon som ser glad ut som joggar? Men titta på alla som dansar så svetten lackar, säger hon och tillägger:

– Jag tror aktiviteter blir viktigare och viktigare ju äldre man blir, eftersom man vill vara med så länge som möjligt, och det är konstaterat att ju mer man rör sig desto bättre mår hjärnan. Man slipper även sitta ensam i sin lägenhet, träffar vänner och gemenskapen är jätteviktig, poängterar hon. 

Birgitta Hedstigen tycker att alla aktiviteter är bra, men för egen del känner hon sig tillfreds i både kropp och själ efter zumbapasset. Hon hinner även med 40 minuters styrketräning i lokalen intill innan zumban drar i gång. 

– Jag är kontaktperson till fyra personer med utvecklingsstörning och en av dem sitter i rullstol, så jag behöver styrkan, nämner hon.   

Ansvarig för sida:

Catharina B Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Chefsredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2012-12-17

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.